Επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στόχος του σχεδίου είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις στους τομείς των ευρυζωνικών συνδέσεων και της ψηφιακής οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών, της παιδείας και της έρευνας και τελικά να ενισχύσει τη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στόχος του σχεδίου είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις στους τομείς των ευρυζωνικών συνδέσεων και της ψηφιακής οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών, της παιδείας και της έρευνας και τελικά να ενισχύσει τη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί αμφισβητούν κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο το σχέδιο, δεδομένου ότι η επιτυχία του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών.

Ο κ. Γιουνκέρ αναγνώρισε την Τετάρτη ότι το σχέδιό του δεν περιλαμβάνει σημαντικούς δημόσιους πόρους, η Κομισιόν θα συνεισφέρει 16 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακόμη 5 δισ., αλλά δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους δεν ωφελεί κανέναν. «Δεν έχουμε πιεστήριο που να τυπώνει χρήμα» είπε ο κ. Γιουνκέρ, με τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καλωσορίζουν μάλλον επιφυλακτικά το σχέδιο. Ο δε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τήρησε επικριτικότερη στάση, λέγοντας χθες ότι «οι πόροι (του σχεδίου) θα πρέπει να αυξηθούν».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει 60 δισ. με 80 δισ. «πραγματικά χρήματα». Ωστόσο κανένα κράτος-μέλος δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμο να συνεισφέρει νέα χρήματα, ενώ πολλά κράτη αντιδρούν πολύ έντονα στο ενδεχόμενο αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Συνεπώς οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται να συνεισφέρουν περίπου 285 δισ. ευρώ. Αν το κάνουν, η Κομισιόν υπολογίζει ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και ότι θα αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1% κάθε χρόνο το διάστημα 2015-2017.

(από την Εφημερία: "Η Καθημερινή", 28/11/2014)