Με τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) να παρουσιάζει τον ερχόμενο Ιανουάριο τις επικαιροποιημένες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ενιαία αγορά φυσικού αερίου (gas target model), ο ΔΕΣΦΑ, ως καθ’ύλην αρμόδιος, τώρα ξεκινά την προετοιμασία ενσωμάτωσης τριών κωδίκων αερίου στην ελληνική αγορά

Με τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ( ACER) να παρουσιάζει τον ερχόμενο Ιανουάριο τις επικαιροποιημένες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ενιαία αγορά φυσικού αερίου ( gas target model), ο ΔΕΣΦΑ, ως καθ’ύλην αρμόδιος, τώρα ξεκινά την προετοιμασία ενσωμάτωσης τριών κωδίκων αερίου στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για την κατανομή δυναμικότητας στις διασυνδέσεις, την εξισορρόπηση φορτίου και τη διαλειτουργικότητα. Τα σχετικά κείμενα που θα ετοιμασθούν από το Διαχειριστή θα σταλούν στη ΡΑΕ προς έγκριση, αλλά σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να ανταποκριθεί στις προθεσμίες που έχουν τεθεί πανευρωπαϊκά, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και η περίπτωση να ζητηθεί παράταση, καθώς η εφαρμογή των κωδίκων σχετίζεται πρώτιστα με τη συνεργασία γειτονικών χωρών. Η άμεση χώρα-μέλος της Ε.Ε. με την οποία γειτνιάζει η Ελλάδα, δηλαδή, η Βουλγαρία, χαρακτηρίζεται «μαύρη τρύπα» από την άποψη των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, αλλά και της ανταπόκρισης προσαρμογής του εθνικού της συστήματος φυσικού αερίου στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, συνεπώς, ο ΔΕΣΦΑ καλείται να κινηθεί παράλληλα με μια προβληματική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΡΑΕ έχει συμφωνήσει με το Ρυθμιστή της Βουλγαρίας, ώστε να δράσουν ως επισπεύδοντες προς τους αντίστοιχους Διαχειριστές των δύο χωρών, προκειμένου να ενσωματωθεί ο ευρωπαϊκός κώδικας για την κατανομή δυναμικότητας στην ελληνοβουλγαρική διασύνδεση. Στόχος είναι πριν από το Νοέμβριο του 2015 να είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα της Βουλγαρίας.

Αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι τέσσερις κώδικες αερίου από τον ENTSOG. Η κατανομή δυναμικότητας στις διασυνδέσεις, με καταληκτική ημερομηνία προσαρμογής των κρατών-μελών της Ε.Ε. την 1/11/2015, η εξισορρόπηση φορτίου, που έχει διάφορες προθεσμίες ευέλικτες για τις συμμετέχουσες χώρες, ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας της κάθε αγοράς, η διαλειτουργικότητα, που έχει μεν ολοκληρωθεί ως κείμενο, αλλά επίσημα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, με αρχική ημερομηνία εφαρμογής τον Απρίλιο του 2016, καθώς και τα κόμιστρα μεταφοράς, που βρίσκονται σε επεξεργασία. Ο ENTSOG έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις του στον ACER έως τα τέλη του χρόνου, ώστε ο τελευταίος να παρουσιάσει στις 16 Ιανουαρίου 2015 το όραμα του για τις απαραίτητες ρυθμιστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, για να πάρει σάρκα και οστά η ενιαία αγορά φυσικού αερίου.

Η εκτίμηση που υπάρχει από παράγοντες της ελληνικής αγοράς είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ενσωμάτωση των κωδίκων αερίου ως το 2019, κάτι το οποίο ισχύει, όπως υποστηρίζεται, και για το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το gas target model συνιστά ένα μη δεσμευτικό πρότυπο-στόχο για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Ωστόσο, καθώς αναγνωρίζεται η ισχυρή σημασία του στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των διασυνδέσεων των κρατών-μελών, την υιοθέτηση κοινών κανόνων λειτουργίας των χονδρεμπορικών αγορών, την είσοδο νέων παικτών στην αγορά και, κυρίως, την προσαρμογή όλων των εθνικών συστημάτων στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, ENTSOG και ACER έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ενσωμάτωση των κωδίκων αερίων και προς τούτο είναι σαφές ότι θα υπάρξει και ανάλογη πίεση. Παρά το μη δεσμευτικό της υπόθεσης, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη δέκα χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν ενσωματώσει τον κώδικα για την εξισορρόπηση φορτίου, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό όχημα πίεσης και προς τις υπόλοιπες.