Πετρέλαιο - Χρυσός - Γιατί Κατέρρευσαν οι Τιμές στις Αγορές των Εμπορευμάτων

Πετρέλαιο - Χρυσός - Γιατί Κατέρρευσαν οι Τιμές στις Αγορές των Εμπορευμάτων
του Τάσου Μαντικίδη
Δευ, 24 Νοεμβρίου 2014 - 15:32
Η ανοδική τάση στα εμπορεύματα στις αρχές του 2014 αντιστράφηκε απότομα στο β' εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι τιμές από το σιδηρομετάλλευμα ως το πετρέλαιο και τον χρυσό να σημειώνουν νέα χαμηλά, με τον δείκτη των 22 βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg
Η ανοδική τάση στα εμπορεύματα στις αρχές του 2014 αντιστράφηκε απότομα στο β' εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι τιμές από το σιδηρομετάλλευμα ως το πετρέλαιο και τον χρυσό να σημειώνουν νέα χαμηλά, με τον δείκτη των 22 βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) να έχει υποχωρήσει πλέον σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και ύφεσης, το 2009.

Οι τιμές παραμένουν υπό πίεση σε όλους τους κλάδους, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές της Saxo Bank το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του, ενώ τα αυξανόμενα αποθέματα πολλών βασικών εμπορευμάτων, από τον κλάδο ενέργειας και μετάλλων ως τα τρόφιμα, δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης, δεδομένου μάλιστα πως οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν συγκρατημένες, κυρίως δε στην Ευρώπη και την Κίνα.



Αυξανόμενο πλεόνασμα

Ο κλάδος ενέργειας εξακολουθεί να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο το αργό πετρέλαιο WTI όσο και το μπρεντ υποχωρούν στα επίπεδα του 2010. Το αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2015, έχει στρέψει τα βλέμματα στον ΟPΕΚ, την ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι το καρτέλ δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του στην κρίσιμη συνεδρίαση των μελών του στις 27 Νοεμβρίου.

Το πετρέλαιο, όπως σημειώνει το Stratfor, είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικά εμπόρευμα, και όποια δομική αλλαγή στις αγορές σε αυτό θα έχει απήχηση σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους. Οι χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας θα ευνοηθούν από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών.

Ιδιότυπος πόλεμος

Από την άλλη πλευρά, οι παρατεταμένα χαμηλές τιμές θα αναγκάσουν τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να ξανασκεφτούν τις δαπάνες τους. Για τους αναλυτές των τμημάτων εμπορευμάτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Αμερικής, Ρωσίας και Ιράν με στόχο να εγκαταλείψει αυτός με τις μικρότερες αντοχές φαίνεται ότι υποβόσκει πίσω από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που σημειώνουν απώλειες σχεδόν 30% από τον περασμένο Ιούνιο.

Το κίνητρο της Σαουδικής Αραβίας και του ΟPΕΚ είναι να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να διευρύνει την παραγωγή της.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αρκετή για να βάλει ταβάνι στην τιμή του πετρελαίου τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή μπορεί να πέφτει ως και τα 70 δολάρια το βαρέλι, εκτιμούσαν αναλυτές της Citigroup.

Ο χρυσός, η διαπραγμάτευση του οποίου γίνεται σε δολάρια, εξακολουθεί να δέχεται πλήγμα από τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης του δολαρίου και της πτώσης των τιμών στον κλάδο ενέργειας.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο ο χρυσός και ο άργυρος παλεύουν να ξεφύγουν, με αποτέλεσμα και τα δύο μέταλλα να έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2010. To επίκεντρο της προσοχής έχει μετατοπιστεί στο ελβετικό δημοψήφισμα για τον χρυσό, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αρχίζει να περιορίζεται η στήριξη για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank πάντως εκτιμούν πως η πιθανότητα του «Ναι» είναι σημαντική, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η τιμή του χρυσού δεν θα επηρεαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση, αν και βραχυχρόνια μπορεί να αντιδράσει. Στις 30 Νοεμβρίου οι Ελβετοί θα αποφανθούν αν θα επιβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) η υποχρέωση να διακρατεί σε χρυσό «τουλάχιστον» το 20% των παγίων της, να απαγορεύεται η πώληση χρυσού από τα αποθέματα της SNB, να φυλάσσεται στην Ελβετία το 100% των αποθεμάτων χρυσού της και να επαναπατριστούν οι ποσότητες που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της UBS, για να φτάσει η SNB να κρατά σε χρυσό το 20% των παγίων της, θα πρέπει να αγοράσει 1.500 τόνους χρυσού σε διάστημα μιας πενταετίας, ενώ η Bank of America υπολογίζει ότι το μέγεθος των αγορών, αν πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του χρυσού κατά 18%. Η SNB φοβάται πάντως ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα βιομηχανικά μέταλλα και το σιδηρομετάλλευμα υποχωρούν καθώς η ζήτηση από την Κίνα παρέμεινε χαμηλή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αλουμίνιο εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, με το νικέλιο και τον ψευδάργυρο να ακολουθούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food & Agriculture Organisation - FAO) των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2014-2015, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα 15ετίας, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει την τιμή βασικών καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί - Στα ύψη ο καφές και το κακάο


Κέρδη 79% παρουσιάζει εφέτος εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βραζιλία η τιμή του καφέ σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση για το 2014. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι η τιμή του καφέ Αrabica -το χαρμάνι του οποίου θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο -θα σκαρφαλώσει κι άλλο καθώς περιορίζεται η προσφορά αυξάνοντας την πιθανότητα εκτόξευσης των τιμών στη λιανική.

Παράλληλα, η τιμή του κακάου έφθασε σε ύψος-ρεκόρ 3,5 χρόνων, επηρεάζοντας την παραγωγή της σοκολάτας, με τις σοκολατοποιίες να προειδοποιούν ότι το «πολύτιμο» για εκατομμύρια καταναλωτές αγαθό εξαντλείται. Το παγκόσμιο «έλλειμμα» σοκολάτας ξεκίνησε το 2012.

Εκτοτε οι τιμές του κακάου αυξήθηκαν κατά 60%. Την ίδια ώρα παρατηρείται διεθνής αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, απόρροια της κακής σοδειάς κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και του πολέμου στη Συρία. Για τους έλληνες παραγωγούς «ανοίγει» παράθυρο για ένα καλό εισόδημα.

(από την Εφημερίδα: "Το Βήμα")