Οι δηλώσεις Ντράγκι που παραπέμπουν στην έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της Ευρωζώνης και η μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δημιούργησαν νέο κύμα ανόδου στις διεθνείς αγορές, παρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 1.000 μονάδες

Οι δηλώσεις Ντράγκι που παραπέμπουν στην έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της Ευρωζώνης και η μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δημιούργησαν νέο κύμα ανόδου στις διεθνείς αγορές, παρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 1.000 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 21 Νοεμβρίου στις 995,07 μονάδες με κέρδη 3,67%, ενώ στις τελευταίες τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις κατέγραψε κέρδη 12,85%. Η άνοδος αυτή ωστόσο πραγματοποιείται με λίγα κεφάλαια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ξένοι επενδυτές είναι απρόθυμοι να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο εάν δεν υπάρξει κάποια κατάληξη στις συνομιλίες με την τρόικα.

Την ίδια ημερομηνία έληγε και η σειρά παραγώγων Νοεμβρίου, με τους επενδυτές είτε να έχουν κάνει short squeeze λόγω κλεισίματος ανοικτών θέσεων από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είτε να «ρολάρουν» τα συμβόλαιά τους στις επόμενες λήξεις. Μία θετική αξιολόγηση από τη FITCH της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συντηρήσει την ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ιδιαίτερα ευνοημένες κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν οι τραπεζικές μετοχές , οι οποίες αφενός ευνοούνται από κάποιο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ επειδή έχουν πολλές καλυμμένες ομολογίες και αφετέρου καλύπτουν με χρονική υστέρηση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών τις (αδικαιολόγητες) απώλειες που είχαν στην κεφαλαιοποίσή τους κατά τις διορθώσεις του Οκτωβρίου.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές τείνουν να επιστρέψουν σε fair value αποτιμήσεις, με την ΕΤΕ να επιστρέφει στα επίπεδα πέριξ των 2 ευρώ, την Alpha Bank να επαναπροσεγγίζει το 0,55-0,6 ευρώ, την Πειραιώς να απομακρύνεται ανοδικά από το 1,2 ευρώ και τη μετοχή της Eurobank να έχει καταγράψει ράλι της τάξης του 20% σε διάστημα έξι συνεδριάσεων.

Τράπεζες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά αλλά όσο κορυφώνονταν οι εντολές αγορών από το εξωτερικό τόσο αύξανε η ανοδική κίνηση και ο δείκτης κάλυπτε τις προηγούμενες απώλειες. Τα επίπεδα των 960 μονάδων ξεπεράστηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης και περίπου στα μισά ξεπεράστηκαν και τα επίπεδα των 980 μονάδων. Οι εντολές επιλεκτικών αγορών από ξένα χαρτοφυλάκια και μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια εστιάστηκαν κυρίως στα τραπεζικά blue chips, τα οποία διαθέτουν το momentum για να κινηθούν ανοδικά, με κορυφαία τη μετοχή της ΕΤΕ η οποία άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα επίπεδα των 2 ευρώ και η οποία ακολουθήθηκε και από τις υπόλοιπες.

Από την άνοδο δεν υστέρησαν ούτε τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη, όπως αντίστοιχα και η μετοχή του ΟΤΕ στην οποία υπήρχαν πολλές εντολές αγοράς κυρίως από βρετανικά και γερμανικά Greek Desks.

Να επισημανθεί η άνοδος και της Folli Follie που επιστρέφει σε «ακτίνα επαφής» των 29-30 ευρώ που είχε πριν ξεκινήσουν οι διορθώσεις του Οκτωβρίου. Σημαντική άνοδο είχε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία είχε μείνει πίσω στο ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Τα «αγκάθια» για το ελληνικό χρηματιστήριο εντοπίζονται αφενός στο ασαφές -ακόμη- αποτέλεσμα των συνομιλιών με την τρόικα και τα ερωτήματα εάν τελικά θα καταλήξουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και αφετέρου από τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τους πολιτικούς αναλυτές, οι εξελίξεις με την τρόικα θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις εξελίξεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι είτε έχει προεξοφλήσει θετική έκβαση των επαφών με την τρόικα είτε παρασύρθηκε από την «αγοραστική φρενίτιδα» που επικρατούσε χθες στις ξένες αγορές.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα δείξει τι από τα δύο συνέβη τελικά. Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι επενδυτές, όπως η Franklin Templeton, θεωρούν τις ελληνικές αποτιμήσεις των μετοχών ιδιαίτερα χαμηλές και με τις εκθέσεις τους (Citi, JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch) συνιστούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα αγορές τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία")