Οι συνομιλίες της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδεύουν προς διακοπή και την επανάληψή τους στα μέσα του Δεκεμβρίου, πιθανότατα στο Ομάν, δήλωσε διπλωματική πηγή στην αυστριακή πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας, απόψε τα μεσάνυχτα

Οι συνομιλίες της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδεύουν προς διακοπή και την επανάληψή τους στα μέσα του Δεκεμβρίου, πιθανότατα στο Ομάν, δήλωσε διπλωματική πηγή στην αυστριακή πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας, απόψε τα μεσάνυχτα.

Η πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για μερική άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του Τζαβάντ Ζαρίφ έχουν πληθύνει τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις και έχουν ήδη συζητήσει μαζί διαφορετικά σενάρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η διάρκεια μιας πιθανής παράτασης των συνομιλιών δεν είναι γνωστή, αλλά ιρανική πηγή έκανε λόγο για έξι μήνες ή έναν χρόνο.

ΗΠΑ,Γερμανία, Κίνα, Γαλλία Βρετανία και Ρωσία, από την μία πλευρά, και το Ιράν, από την άλλη, καταβάλλουν μία ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας και τη λήξη της προθεσμίας, ενώ τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η προοπτική και νέας παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις εδώ και έξι ημέρες στις Βιέννη, οι διαφωνίες των δύο πλευρών ως προς τα ζητήματα του εμπλουτισμού του ουρανίου από το Ιράν και της άρσης των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης παραμένουν, μη επιτρέποντας την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα δώσει τέλος στη διένεξη που διαρκεί εδώ και δώδεκα χρόνια.

«Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία ύστατη προσπάθεια, μία μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά αν δεν τα καταφέρουμε, θα δούμε πώς να προχωρήσουμε στη συνέχεια», δήλωσε από την αυστριακή πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Οι διαπραγματευόμενες πλευρές συνομιλούν με βάση την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης (Νοέμβριος 2013), η ισχύς της οποίας παρατάθηκε μία πρώτη φορά τον Ιούλιο, και προβλέπει το πάγωμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα την μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων. Η παράταση του καθεστώτος αυτού θα είναι το μικρότερο κακό, δήλωσε ιρανική πηγή, καθώς όλοι απεύχονται, για παράδειγμα, πιθανές νέες κυρώσεις προς τις οποίες η Τεχεράνη θα απαντήσει με την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός της.