Ισραηλινή Πρόταση για Αγωγό Αερίου προς την Ευρώπη Μέσω Κύπρου και Ελλάδας για Απεξάρτηση Από την Ρωσία

Ισραηλινή Πρόταση για Αγωγό Αερίου προς την Ευρώπη Μέσω Κύπρου και Ελλάδας για Απεξάρτηση Από την Ρωσία
energia.gr
Δευ, 24 Νοεμβρίου 2014 - 11:53
Την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος, πρότεινε το Τελ Αβίβ, με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο

Την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος, πρότεινε το Τελ Αβίβ, με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδουν η εφημερίδα «The Times of Israel» και το Κανάλι 2, την ιδέα πρότεινε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σίλβαν Σαλόμ προς τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Κτίζοντας μια ευρωμεσογειακή ενεργειακή γέφυρα – Η στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας» που διοργάνωσε στη Ρώμη η Ιταλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18-19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών του Νότου της Ε.Ε. συμφώνησαν με την ιδέα, ενώ σε τρεις εβδομάδες θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση του έργου σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες εκ μέρους του Ισραήλ. Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή αγωγού από τις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ προς την Κύπρο, από όπου και θα μεταφέρεται προς την Ελλάδα και Ιταλία. Για το έργο θα απαιτηθούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων από την πλευρά της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Κανάλι 2, η μεταφορά του αερίου μέσω Αιγύπτου θα ήταν φθηνότερη για την Ευρώπη, ωστόσο κάτι τέτοιο θα εξέθετε την Ε.Ε. στον κίνδυνο αστάθειας λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της βορειοαφρικανικής χώρας. Παρομοίως, σύμφωνα με το ίδιο ισραηλινό μέσο, ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία θα ήταν λιγότερο δαπανηρός, ωστόσο οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα αποκλείουν κάτι τέτοιο όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «εξέχων επικριτής του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ άρχισε την άντληση φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2013 από το υπεράκτιο πεδίο Ταμάρ. Το εν λόγω πεδίο ανακαλύφθηκε το 2009 και βρίσκεται περίπου 90 χλμ δυτικά της Χάιφα και κατέχει κατ’ εκτίμηση 8.500 δισεκ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένα μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου, αυτό του Λεβιάθαν, που περιέχει περί τα16-18 δισεκ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου και βρίσκεται 130 χλμ δυτικά της Χάιφα. Αναμένεται να είναι λειτουργικό το 2016.