Η Γερμανία προωθεί ένα νέο νόμο που θα αναγκάσει τις εταιρείες ενέργειας να κλείσουν περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, ανέφερε το Reuters την Κυριακή (23 Νοεμβρίου)

Η Γερμανία προωθεί ένα νέο νόμο που θα αναγκάσει τις εταιρείες ενέργειας να κλείσουν περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, ανέφερε το Reuters την Κυριακή (23 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών, οι εταιρείες ενέργειας θα κληθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 22 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, που σημαίνει ότι επιπλέον οκτώ σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μπορεί να κλείσουν.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ως στόχο να μειώσεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2020 συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, αλλά το γερμανικό υπουργείο περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να μην πετύχει τον στόχο έχοντας απόκλιση 5-8%.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει δει μια έκρηξη στην πράσινη ενέργεια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οικολόγοι επικρίνουν τη χώρα για τη συνέχιση της εξάρτησής της από εργοστάσια καύσης άνθρακα, τα οποία ήταν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος.

Η τελευταία μείωσης στις εκπομπές άνθρακα, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα μοιραστεί ισότιμα μεταξύ των γερμανικών εταιρειών, όπως οι RWE, E.ON και Vattenfall.

Θα τους επιτραπεί ωστόσο να καθορίσουν, ποια εργοστάσια θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς. «Θα έχουν μεγάλη ευελιξία σε αυτό», αναφέρει το κείμενο που είδε το Reuters.

Ο υπουργός οικονομικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη των εταιρειών ενέργειας σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν τα σχέδια, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, ενώ πληροφορίες λένε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα ζητήσουν αποζημίωση από το κράτος σε περίπτωση που οι νέοι κανόνες τις αναγκάσουν να κλείσουν εργοστάσια.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ θέλει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 40-45% της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2025 και 55-60% μέχρι το 2035. Οι στόχοι αυτοί είναι πολύ φιλόδοξοι για μια βιομηχανική χώρα, λένε αναλυτές.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ συμφώνησε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον 40% το 2030.