Παλαιογιάννης στο Bloomberg: Η Ελλάδα Μπορεί να Αναδειχθεί σε Κόμβο Τιμολόγησης Φυσικού Αερίου στα Επόμενα 3 με 5 Χρόνια

Παλαιογιάννης στο Bloomberg: Η Ελλάδα Μπορεί να Αναδειχθεί σε Κόμβο Τιμολόγησης Φυσικού Αερίου στα Επόμενα 3 με 5 Χρόνια
energia.gr
Σαβ, 22 Νοεμβρίου 2014 - 14:23
Σε κόμβο τιμολόγησης φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια μπορεί να αναδειχθεί η χώρα μας, προοπτική εφικτή μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων στην περιοχή μας. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Σπύρος Παλαιογιάννης, σε δηλώσεις του Bloomberg, επιβεβαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για τη δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη
Σε κόμβο τιμολόγησης φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια μπορεί να αναδειχθεί η χώρα μας, προοπτική εφικτή μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων στην περιοχή μας. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Σπύρος Παλαιογιάννης, σε δηλώσεις του Bloomberg, επιβεβαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για τη δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο κ. Παλαιογιάννης, ο Νότιος Διάδρομος, η διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στις βόρειες ακτές του Αιγαίου και η πιθανότητα μεταφοράς του κυπριακού και ισραηλινού αερίου θα φέρουν διαφορετικές τιμές σε σύγκριση με το ρωσικό αέριο και το αλγερινό LNG και κατά συνέπεια θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες να αναδιαπραγματευτούν τις τιμές των συμβολαίων τους.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΠΑ δεν αναμένει κάποια έλλειψη φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα λόγω της ουκρανικής κρίσης, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο ήρθαν πρόσφατα σε συμφωνία αναφορικά με τα χρέη και τις τιμές. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε την επιλογή για εισαγωγή από νωρίς το επόμενο έτος δύο ή τριών παραπάνω φορτίων LNG μεγέθους 125.000 κ.μ. έκαστο στη Ρεβυθούσα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ υπενθύμισε ότι η χώρα μας έλαβε την απόφαση να διαφοροποιήσει τις πηγές της ήδη από την δεκαετία του 1990 με στόχο να γίνει κόμβος και να συμμετάσχει στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. «Το Aegean LNG θα αποτελέσει νέα πηγή εισόδου για τα Βαλκάνια και θα επιτρέψει την διαφοροποίηση των τιμών δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει κόμβος τιμολόγησης», τόνισε.

Όπως δήλωσε ο κ. Παλαιογιάννης, η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό IGB είναι «πολύ κοντά» και θα ληφθεί στο πρώτο μισό του 2015, καθώς το έργο έχει εξασφαλίσει πλέον όλες τις απαραίτητες άδειες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον κ. Παλιογιάννη, στόχος του πρότζεκτ είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουγγαρία ή ακόμη και τα κράτη της Βαλτικής.

Πέρα από την διασύνδεση του IGB με τον ΤΑΡ, ο αγωγός μπορεί επίσης να λάβει ποσότητες από την σχεδιαζόμενη αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Η επενδυτική απόφαση για το εν λόγω έργο δεν έχει ληφθεί ακόμα λόγω της ασαφούς εικόνας για την εξέλιξη της ζήτησης στη χώρα μας εν μέσω της οικονομικης ύφεσης, εξήγησε ο κ. Παλαιογιάννης.

Αντιθέτως, θετική είναι η εικόνα για το Aegean LNG, καθώς το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο έργο έχουν εκφράσει οι Bulgargaz και αντίστοιχοι κρατικοί όμιλοι της Σερβίας και της Ρουμανίας, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία. Επίσης, παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον της Golar LNG για το εν λόγω σχέδιο, ενώ η ΔΕΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει ένα μερίδιο κοντά στο 15-20%.

Αναφορικά με τον αγωγό East Med που θα ενώσει την Κύπρο και το Ισραήλ με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά, ο κ. Παλαιογιάννης αναγνώρισε ότι χαρακτηρίζεται από τεχνικές προκλήσεις, αλλά είναι βιώσιμος αν μιλάμε για την μεταφορά 8 bcm αερίου ετησίως.

Οι δηλώσεις Παλαιογιάννη στο έγκυρο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έρχονται να ενισχύσουν τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΕΝΕ, ε τίτλο “ The Outlook for a Natural Gas Trading Hub in SE Europe ”, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σύμφωνα με την μελέτη, η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα είναι απόλυτα εφικτή μετά το 2018/2019 υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με πλέον βασική από αυτές την ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου οι οποίες θα μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής, γεγονός που καθιστά απαραίτητα τα έργα για τα οποία κάνει λόγο στις παραπάνω δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ. Ακόμα, μία βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του προτεινόμενου περιφερειακού εμπορικού κόμβου αερίου είναι η ίδρυση ενός Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για την διενέργεια και άλλων συναλλαγών (π.χ. OTCs) με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου.