Για πολλοστή φορά οι αγρότες γίνονται θεατές στο ίδιο, χιλιοπαιγμένο και κακής αισθητικής, ανιαρό πια και χωρίς ενδιαφέρον, έργο. Συσκέψεις επί συσκέψεων για τον ΓΟΕΒ Αχελώου και τους Τοπικούς Οργανισμούς, παραστάσεις στα υπουργεία, διαπιστώσεις…
Για πολλοστή φορά οι αγρότες γίνονται θεατές στο ίδιο, χιλιοπαιγμένο και κακής αισθητικής, ανιαρό πια και χωρίς ενδιαφέρον, έργο. Συσκέψεις επί συσκέψεων για τον ΓΟΕΒ Αχελώου και τους Τοπικούς Οργανισμούς, παραστάσεις στα υπουργεία, διαπιστώσεις…

Ο αγροτικός κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι «αρμόδιοι» ενδιαφέρονται μόνο να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις μεταβιβάσουν σε άλλους «αρμοδίους», που με τη σειρά τους έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια πολύ καλά να κρύβονται πίσω από χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις, απίθανες δικαιολογίες και διαδικαστικά τερτίπια. Τη λύση στο πρόβλημα θα πρέπει μόνοι τους να τη δώσουν οι αγρότες. Μπορούν να το κάνουν. Και η λύση είναι απλή: Ενέργεια! Φωτοβολταϊκά ή ακόμη και ανεμογεννήτριες. Κι ακόμη περισσότερο, αφού μιλάμε για τη διαχείριση του νερού, μικρά υδροηλεκτρικά!

Οι Οργανισμοί δεν λειτουργούν και καταγγέλλουν συχνά τη ΔΕΗ, την οποία δεν πληρώνουν, επειδή τους κόβει το ρεύμα. Χωρίς ενέργεια δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, χωρίς αντλιοστάσια δεν μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι, χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, χωρίς παραγωγή …δεν υπάρχει ζωή. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Αν, λοιπόν, οι ΤΟΕΒ είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, θα είχαν άπαξ δια παντός λύσει το πρόβλημα. Και ούτε οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν, ούτε κανέναν θα είχαν ανάγκη. Το θεσμικό πλαίσιο, επιτέλους, αλλάζει, προς την κατεύθυνση του να επιτραπούν τέτοιες επενδύσεις. Υπάρχει και η Ένωση Αγρινίου, που άνοιξε δρόμους και πέτυχε το ακατόρθωτο, έχοντας εξασφαλίσει τις μισές άδειες αγροτικών φωτοβολταϊκών, απ’ όσες έχουν δοθεί στο σύνολο της επικράτειας.

Αν μπόρεσαν 500 μεμονωμένοι αγρότες, δεν μπορούν οι ΤΟΕΒ, που ο καθένας αριθμεί εκατοντάδες παραγωγούς; Εστιάζουμε, λοιπόν, στα φωτοβολταϊκά, καθώς υπάρχει η πρακτική δυνατότητα, η εμπειρία και η εγγύηση της Ένωσης Αγρινίου.

Υπάρχει επίσης η θετική προσέγγιση, πλέον, απ’ τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν ξεκάθαρος στη βουλή, σε σχετική παρέμβασή του προ ημερών, όταν και ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή το ΥΠΑΑΤ με το ΥΠΕΚΑ δίνουν αγώνα για να βρουν όλους τους απαραίτητους πόρους, έτσι ώστε να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ και άλλων συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών, για να συμπληρώσει ότι τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν τη λύση των φωτοβολταϊκών, προκειμένου οι ΤΟΕΒ να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.

«Προσδοκούμε και επιδιώκουμε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μέχρι και τη μισή ηλεκτρική ενέργεια να την παράγουν από φωτοβολταϊκά, από το επιπλέον δηλαδή, από το επιδοτούμενο του φωτοβολταϊκού, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.
O πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς επισημαίνει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός απ' τους ΤΟΕΒ και τους Συνεταιρισμούς.

Είναι, δε, ίσως η πρώτη φορά που το υπουργείο ξεφεύγει απ’ τη λογική της διαχείρισης επιδοτήσεων και ασκεί ουσιαστική πολιτική, στοχεύοντας μάλιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, γεγονός που μόνο θετικά οφέλη θα έχει τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρόταση που από ετών έχει καταθέσει και με αλλεπάλληλες ευκαιρίες επαναλάβει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος και, ύστερα απ’ τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, δηλώνει: «Η πρόθεση της πολιτείας να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως αυτή επισήμως εκφράστηκε απ’ τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουκουλόπουλο, αποτελεί θετική εξέλιξη, συνιστά πράξη ευθύνης. Αρκεί να μην μείνει στο θεωρητικό μόνο επίπεδο. Η λύση πράγματι μπορεί να δοθεί με την ενέργεια. Το ζητούμενο είναι να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι Οργανισμοί και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Δυστυχώς, πέρασαν πολλά χρόνια που οι έχοντες την ευθύνη και την αρμοδιότητα περιορίστηκαν στο να ανακυκλώνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του. Τώρα, πρέπει δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Έχει αξία να τονιστεί ότι στο υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρξει η πρόνοια ώστε και οι Συνεταιρισμοί που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα να μπορούν να ακολουθήσουν την οδό των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους κόστος παραγωγής. Ως Ένωση Αγρινίου θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι υπηρεσίες που έχουμε αναπτύξει σ’ αυτόν τον τομέα, η εμπειρία, η οργάνωση και το αποτέλεσμα των έως τώρα ενεργειών μας, δεν επιτρέπουν παρά την αισιοδοξία ότι αν πράγματι προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου, θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαστε εδώ και περιμένουμε πλέον τις σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε θετικά να συμβάλουμε στην επίλυση ενός προβλήματος που απειλεί την ίδια την παραγωγή και την οικονομία του τόπου».

(www.e-ea.gr)