Βασιλάκος, ΡΑΕ: Στην Επόμενη Διετία η Προσαρμογή της Αγοράς Ηλεκτρισμού στο Target Model

Βασιλάκος, ΡΑΕ: Στην Επόμενη Διετία η Προσαρμογή της Αγοράς Ηλεκτρισμού στο Target Model
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 11 Νοεμβρίου 2014 - 17:06
Η διετία 2015-2016 θα σηματοδοτήσει την προσαρμογή της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς στο target model, στο πλαίσιο του κοινοτικού στόχου για την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού. Ενόψει της εξέλιξης αυτής, προωθούνται άμεσα και οι παράλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, για το ΝΟΜΕ και το μηχανισμό διασφάλισης επαρκούς ισχύος, ώστε να συγχρονισθούν με την αναδιοργάνωση της αγοράς, λειτουργώντας με μεταβατικό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση, στα πρώτα στάδια λειτουργίας της, υφισταμένων προβλημάτων και στρεβλώσεων

Η διετία 2015-2016 θα σηματοδοτήσει την προσαρμογή της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς στο target model, στο πλαίσιο του κοινοτικού στόχου για την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού. Ενόψει της εξέλιξης αυτής, προωθούνται άμεσα και οι παράλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, για το ΝΟΜΕ και το μηχανισμό διασφάλισης επαρκούς ισχύος, ώστε να συγχρονισθούν με την αναδιοργάνωση της αγοράς, λειτουργώντας με μεταβατικό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση, στα πρώτα στάδια λειτουργίας της, υφισταμένων προβλημάτων και στρεβλώσεων.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας το πρωί στην εναρκτήρια εκδήλωση του 19ου συνεδρίου του ΙΕΝΕ για την «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014». Ο κ. Βασιλάκος απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς να συμμετάσχουν και να συμβάλουν παραγωγικά στη δημόσια διαβούλευση για την προσαρμογή της εγχώριας ηλεκτρικής αγοράς στο target model. Όπως είπε, στην ημερίδα που διοργανώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τους τρεις εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, φάνηκε ότι η αγορά ανταποκρίνεται θετικά και δημιουργικά και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες ενημερωτικές ημερίδες.

Στα τέλη Νοεμβρίου, εξάλλου, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει την τελική πρόταση της για το μηχανισμό διασφάλισης επαρκούς ισχύος, που θα τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση. Η πρόταση αυτή θα στηριχθεί σε τρείς άξονες.

1. Τη δραστική πάνω από 50% μείωση του πυλώνα διαθεσιμότητας ισχύος και της τιμής των ΑΔΙ, με την ισότιμη συμμετοχή πλέον όλων των κατανεμόμενων μονάδων, ανεξαρτήτου τεχνολογίας.

2. Στην ενσωμάτωση με ειδικό αλγόριθμο και των υδροηλεκτρικών.

3. Στη μείωση κατά 20-30% του κόστους του αναμορφωμένου μηχανισμού.

Για τις δημοπρασίες ισχύος, το γνωστό ΝΟΜΕ, η ΡΑΕ θα παραδώσει σε λίγες ημέρες στα αρμόδια ελληνικά πολιτειακά και ευρωπαϊκά όργανα την τελική πρόταση της, ώστε να αναλάβουν εξολοκλήρου τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, έγκρισης, νομοθέτησης και υλοποίησης κι αυτού του μηχανισμού.

Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν (κατάργηση του margin 10%, του κανόνα 30% και του cost recovery) στο διάστημα Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014, υπήρξε σημαντική εξοικονόμηση του μεταβλητού κόστους για το Σύστημα, η οποία, υπολογίζεται σε 210 εκατ. ευρώ και αν καταργηθεί και ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θα υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά το target model για το φυσικό αέριο ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι τελεί υπό αναθεώρηση από τον ACER και η νέα έκδοση αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2015. Η εφαρμογή του υπακούει σε έξι άξονες αναφοράς.

Τις υποδομές για νέες διασυνδέσεις, στις οποίες υπάγεται ο TAP και ο IGB. Για τον τελευταίο, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδος και Βουλγαρίας αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από την εταιρία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB για τις αιτήσεις δέσμευσης χωρητικότητας που υποβλήθηκαν, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της.

Την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κωδίκων αερίου, για την οποία υπάρχει συμφωνία με το Ρυθμιστή της Βουλγαρίας, ώστε να δράσουν ως επισπεύδοντες προς τους αντίστοιχους Διαχειριστές των δύο χωρών, ώστε να ενσωματωθεί ο ευρωπαϊκός κώδικας για τη διαχείριση δυναμικότητας στην ελληνοβουλγαρική διασύνδεση. Στόχος είναι πριν από το Νοέμβριο του 2015 να είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα της Βουλγαρίας.

Την ενίσχυση της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, για την οποία υπάρχει συνεργασία ΡΑΕ-ΔΕΣΦΑ, ώστε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 να είναι έτοιμος ο εικονικός κόμβος διαπραγματεύσεων ποσοτήτων αερίου, ενώ η ΡΑΕ θα προτείνει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε τη λειτουργία του κόμβου αυτού να αναλάβει αρμόδια αρχή, η οποία θα συσταθεί προς το σκοπό αυτό.

Την αναμόρφωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, τις νέες χρήσεις του φυσικού αερίου, για τις οποίες απαιτούνται μια σειρά δράσεων και ρυθμίσεων που θα τις διευκολύνουν.