Επίσκεψη Μανιάτη στις ΗΠΑ για τους Υδρογονάνθρακες και την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Επίσκεψη Μανιάτη στις ΗΠΑ για τους Υδρογονάνθρακες και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 29 Οκτωβρίου 2014 - 14:21
Ζητήματα που σχετίζονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά και οι ευκαιρίες σε project εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων και επαφών του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από 2-6 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη αυτή προγραμματίσθηκε, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον Έλληνα πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον από εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου των ΗΠΑ

Ζητήματα που σχετίζονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά και οι ευκαιρίες σε project εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων και επαφών του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από 2-6 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη αυτή προγραμματίσθηκε, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον Έλληνα πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον από εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου των ΗΠΑ, να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, δηλαδή, τον αρμόδιο υπουργό, για τις επενδυτικές δυνατότητες και τις προοπτικές στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, κατά τη σημερινή συνάντηση του με εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί, με τον ομόλογο του Ernest Moniz, με τον οποίο θα συζητηθούν όχι μόνον διμερή θέματα, αλλά και πολυμερή, σε σχέση με την Ε.Ε., καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών Catherine Novelli, αρμόδια για θέματα ενέργειας. Επίσης, έχουν οριστικοποιηθεί συναντήσεις με ομάδα επενδυτών που ασχολούνται με θέματα υδρογονανθράκων, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι θα ενημερωθούν από τον κ. Μανιάτη για τους δύο γύρους παραχωρήσεων (20 θαλάσσια και 3 χερσαία οικόπεδα), οι διαδικασίες για τους οποίους έχουν δρομολογηθεί. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, τα σχετικά κείμενα των διεθνών διαγωνισμών έχουν σταλεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και αναμένεται η τυπική διευθέτηση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να δημοσιευθούν οι προκηρύξεις.

Ακόμη, ο κ. Μανιάτης θα μιλήσει για τις τάσεις, τις προοπτικές και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο Center for Strategic and International Studies, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ξεχωριστή θέση στις επαφές του ΥΠΕΚΑ έχει η συνάντηση με τον ελληνοαμερικανό Γιώργο Σακελλάρη, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ σε δράσεις που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας τη σημασία του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, υπό τη δεδομένη συγκυρία, ανέφερε ότι το μήνυμα που θα υπογραμμίσει είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού ενεργειακού παίκτη και ως πόλου σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πετυχημένη, χαρακτήρισε ο κ. Μανιάτης, την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής ενόψει του 2030. Όπως είναι γνωστό, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε δεσμευτικό στόχο 27% σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, μη δεσμευτικό στόχο 27% για την ενεργειακή αποδοτικότητα και το δεσμευτικό στόχο 40% για μείωση των εκπομπών CO2. Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, η Ελλάδα είχε υποστηρίξει το στόχο του 30% για ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα και δεσμεύεται να κατακτήσει και τους δύο στόχους σε εθνικό επίπεδο.

Την ικανοποίηση του, εξάλλου, εξέφρασε ο υπουργός για τη σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Σύμφωνα με αυτήν, η Ε.Ε. υπαγορεύει να σεβασθούν όλοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά ύδατα της και στην ΑΟΖ και εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεχισθούν οι διαδικασίες σύνδεσης της με την Ε.Ε. θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι ένας από τους 28 συνομιλητές της θα είναι η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις αποφάσεις, επιπρόσθετα, του Συμβουλίου, που ενδιαφέρουν τα ελληνικά συμφέροντα, είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας του Νοτίου Διαδρόμου για το φυσικό αέριο, συνεπώς, του TAP, καθώς και η ανάδειξη της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί gas price hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για το θέμα αυτό διαγκωνίζονται, εκτός από την Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Στο πλαίσιο της τελευταίας επιδίωξης, το ΥΠΕΚΑ, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, έχει δρομολογήσει μια σειρά πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ερωτηθείς ο υπουργός για το αν συνεχίζεται να υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες, μετά την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία νύξη ότι έχει μειωθεί το ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες. Αντίθετα, παραμένει αμείωτο και έντονο».

Για το θέμα καθιέρωσης ΑΟΖ στα χωρικά μας ύδατα ο κ. Μανιάτης επέλεξε να μην κάνει κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης συνολικά.

Για το project της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα ο κ. Μανιάτης εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι από τη στιγμή που το ανέλαβε υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό, εστιάζοντας στην προκήρυξη του έργου.

Ακόμη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, λέγοντας ότι ετοιμάζεται σχετική τροπολογία από το ΥΠΕΚΑ, η οποία θα περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένα νούμερα ανά περίπτωση.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί περιφερειακό συμβούλιο στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ και εμπλεκομένων φορέων, όπου θα παρουσιασθούν τα δεδομένα των ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο και ανάλογες συναντήσεις θα ακολουθήσουν στο Κατάκολο, τα Ιόνια νησιά και την Κρήτη.