Εξηγήσεις από την ιταλική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2015 ζήτησε, με επιστολές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ρωτάει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών για ποιους λόγους αθετεί τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., αλλά και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διορθώσει τη «σημαντική παρέκκλιση»

Εξηγήσεις από την ιταλική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2015 ζήτησε, με επιστολές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ρωτάει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών για ποιους λόγους αθετεί τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., αλλά και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διορθώσει τη «σημαντική παρέκκλιση». Το θέμα της ενδεχόμενης αναπομπής του ιταλικού και του γαλλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν απειλεί να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλήττεται η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κανόνων, ενώ Παρίσι και Ρώμη θεωρούν ότι αν δεχτούν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές, τότε θα πληγεί σοβαρά το κύρος του προέδρου κ. Ολάντ και του πρωθυπουργού κ. Ρέντσι.

Σε επιστολή του προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αναφέρει ότι σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση της Κομισιόν ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2015 οδηγεί «σε σημαντική παρέκκλιση» από τους στόχους για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. «Σας γράφω για να μου εξηγήσετε για ποιους λόγους σχεδιάζει η Ιταλία να μη συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) το 2015. Επίσης θα ήθελα να μάθω με ποιον τρόπο σκοπεύει η Ιταλία να εγγυηθεί την πλήρη συμμόρφωσή της με τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κατάινεν. Αργά χθες, γαλλικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ανάλογη επιστολή απεστάλη από την Κομισιόν και στη γαλλική κυβέρνηση. 

Την Τετάρτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποβάθμισε τη σημασία «της επιστολής από την Ε.Ε.», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «συνηθισμένο» μέρος του διαλόγου για τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, ωστόσο χθες, από τις Βρυξέλλες, είπε ότι μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους 1-2 δισ. ευρώ. Η Ιταλία είναι «πρωταγωνίστρια» στην Ευρώπη και δεν θα δεχτεί «υπαγορεύσεις», είπε ο κ. Ματέο Ρέντσι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ρέντσι παρουσίασε «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό που προβλέπει περικοπές φόρων ύψους 18 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση εις βάρος των δημοσιονομικών κανόνων και της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός για το 2015 αναβάλλει κατά δύο χρόνια τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αντιμέτωπη με την «ανταρσία» Γαλλίας και Ιταλίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέμεινε τις προηγούμενες ημέρες ότι «όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, παρασκηνιακά η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Γαλλία και να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο στο Παρίσι για παραβίαση του ΣΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, η ιταλική κυβέρνηση περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό μέτρα για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος (δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ μέτρα) κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν ζητεί τη μείωση του κατά 0,5% του ΑΕΠ. Θεωρητικά η Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στον ιταλικό και στον γαλλικό προϋπολογισμό, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για χώρα εκτός Μνημονίου, και αναμφίβολα θα αποτελούσε πολιτική «βόμβα». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 0,2% του ΑΕΠ, κάτι που επίσης δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Στο ζήτημα παρενέβη χθες και η ιταλική κεντρική τράπεζα, η οποία αποφάνθηκε πως, δεδομένων της διάρκειας και της σφοδρότητας της ύφεσης, η κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη να καθυστερήσει τη μείωση του ελλείμματος.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 24/10/2014)