Ανήσυχη και Καταδικαστική η Ε.Ε. για τις Τουρκικές Προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου - Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Ανήσυχη και Καταδικαστική η Ε.Ε. για τις Τουρκικές Προκλήσεις στην ΑΟΖ  Κύπρου - Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
energia.gr
Πεμ, 23 Οκτωβρίου 2014 - 18:05
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της γα την αύξηση της έντασης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας με αφορμή την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της γα την αύξηση της έντασης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας με αφορμή την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» σημειώνεται στο προσχέδιο αυτό που θα πρέπει να εγκριθεί από τη σύνοδο.

«Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων» προστίθεται στο κείμενο.

Το θέμα της Κύπρου εντάχθηκε όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, με αφορμή την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
 
Εν τω μεταξύ κατ ιδίαν ενημέρωση για τους χειρισμούς στη Σύνοδο Κορυφής είχε ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς από τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί και θα ζητήσει την φραστική καταδίκη της Άγκυρας, σε ειδική παράγραφο του κειμένου των συμπερασμάτων - την οποία ετοιμάζουν αυτή την ώρα οι διπλωμάτες των κυβερνήσεων.

Το προσχέδιο έχει ως εξής: 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία του, μετά από συμβουλές των γιατρών τους οποίους επισκέφτηκε και οι οποίοι των παρακολουθούν δεν θα παραβρεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και στη σύνοδο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, είχε συνάντηση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Όπως γνωρίζετε μετά από την συνθήκη της Λισσαβόνας κανένας άλλο αξιωματούχος της κυπριακής δημοκρατίας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει ξεχωριστός αρχηγός κυβέρνησης και ξεχωριστός αρχηγός του κράτους. Στην περίπτωση της Κύπρου ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι και ο αρχηγός της κυβέρνησης και ο αρχηγός του κράτους και ως εκ τούτου έπρεπε να εξουσιοδοτήσει έναν από τα μέλη του ευρωπαϊκού συμβουλίου να τον εκπροσωπήσει. 

Αντιλαμβάνεστε τους λόγους που επιλέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενημερώθηκε σχετικά τόσο ο κ.Βαν Ρόμπεη, όσο και ο κ.Ντόουλ σε σχέση με το ΕΛΚ. Επαναλαμβάνω ότι έγινε συνάντηση στο ξενοδοχείο, έγινε συντονισμός, ενημερώθηκε απόλυτα ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι μια σημαντική σύνοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ να στείλουν συγκεκριμένα αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην περιοχή, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται» .

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ταχθεί πλήρως και απόλυτα στο πλευρό της Κύπρου και η Γερμανία το έδειξε ήδη με την χθεσινή πολύ σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της μετά από συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση.

Αντιρρήσεις ενδεχομένως να έχουν οι Σουηδοί, Φιλανδοί και Βρετανοί, εξ ου και η συνάντηση που προγραμματιζόταν μεταξύ Αναστασιάδη και Κάμερον. Οι περισσότεροι στο Συμβούλιο πιστεύουν ότι η καταδίκη πρέπει να είναι ισχυρή και ονομαστική, εκτός από τις 3 παραπάνω χώρες που εκτιμούν ότι σκληρή δήλωση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Γερμανία και Κύπρος υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως χωρίς μια ονομαστική σκληρή δήλωση η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ότι θέλει.

Για να αποφευχθούν επιπλοκές και καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές και διαφωνίες στη συζήτηση για το κλίμα και την ενέργεια, η κυπριακή πλευρά διαπραγματεύεται την σύνταξη της καταδικαστικής παραγράφου σε κατώτερο επίπεδο (serpas).

«Δεν θέλουμε ούτε φράσεις όπως ‘’οι δύο πλευρές’’ ούτε τα ‘’κυριαρχικά μας δικαιώματα’’, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κατηγορηματικό αυτό που θα γραφτεί»’, είπε πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση. «Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κυρώσεις για τη Ρωσία και την Ουκρανία και να έχουμε ένα κράτος μέλος το οποίο απειλεί ένα υποψήφιο κράτος μέλος και να μένουμε παθητικοί», καταλήγει.

Πηγές: AΠΕ - ΜΠΕ / Euro2day