Τη δυνατότητα συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενός προγράμματος, στο οποίο το Δημόσιο θα συμμετάσχει με 220 εκατ. ευρώ

Τη δυνατότητα συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενός προγράμματος, στο οποίο το Δημόσιο θα συμμετάσχει με 220 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με μόχλευση κεφαλαίων θα μπορούσε να αγγίξει το 1 δις ευρώ, συζήτησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με εκπροσώπους τραπεζών.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών της Εθνικής, της Πειραιώς και Αττικής, της Alpha Bank, της Eurobank, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας.

Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία σε διάστημα ενός μηνός θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της για τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης των έργων. Τα κεφάλαια της δημόσιας συμμετοχής προέρχονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το πρόγραμμα θα τρέξει στη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύντομα το υπουργείο θα ανακοινώσει πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια.

Οι εφαρμογές αφορούν κτίρια όπως υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία, αντλιοστάσια, κολυμβητήρια, ηλεκτροφωτισμό οδών κ.λπ. Εκτιμάται ότι με τέτοια προγράμματα μπορεί να εξοικονομηθεί το 35%-40% της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ στους στόχους είναι να κινητοποιηθούν εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που θα αποπληρώνονται για την επένδυση από τη διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη. Ο υπουργός δήλωσε ότι η νέα αυτή αγορά μπορεί να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι σε ποσοστό 70%-75% οι πρώτες ύλες για τις δράσεις αυτές παράγονται στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στις ιδιωτικές κατοικίες, για τις οποίες τρέχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», επανέλαβε την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να δοθεί φοροαπαλλαγή 15.000 ευρώ για κάθε σπίτι που ο ιδιοκτήτης του θα το αναβαθμίσει ενεργειακά.

Επίσης αναφέρθηκε στην παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας για τους αγρότες και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τον συμψηφισμό ενέργειας (net metering).

Εξάλλου ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο δρομολόγησε τις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση μειωμένου τιμολογίου φυσικού αερίου (Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης) για 181 κοινωφελείς φορείς, που εντοπίστηκαν σε συνεργασία με τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με συνολική ετήσια κατανάλωση 15.092MWh. To κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 88.400 ευρώ αν δοθεί έκπτωση 10% ως 618.800 ευρώ αν η έκπτωση φθάσει στο 70%.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 21/10/2014)