Eνα νέο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος οι καταναλωτές φυσικού αερίου, το «μοναδιαίο τέλος ασφάλειας» για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου σε περιόδους κρίσης.

Eνα νέο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος οι καταναλωτές φυσικού αερίου, το «μοναδιαίο τέλος ασφάλειας» για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου σε περιόδους κρίσης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί κατ' ανώτατο όριο, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί στους καταναλωτές ανάλογα με την κατηγορία τους, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν το υψηλότερο ποσό, 48 λεπτά/Mwh, τη στιγμή που σήμερα στην Αττική η χρέωση ενέργειας του φυσικού αερίου μαζί με τους φόρους ανέρχεται σε 0,06911/Kwh ή 69,11 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μέτρο, που προβλεπόταν σε παλαιότερους νόμους και κανονισμούς, τώρα όμως εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά από απόφαση της ΡΑΕ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (φ.2536, τεύχος Β!, 23/9/2014).

Η απόφαση της ΡΑΕ εισάγει «ρήτρα διακοψιμότητας» για τους μεγάλους καταναλωτές αερίου, τις ευέλικτες βιομηχανίες (εκτός ηλεκτροπαραγωγής), οι οποίες θα πρέπει για τον σκοπό αυτό να συνάψουν σύμβαση με τον Διαχειριστή Αερίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να περικόπτουν τη ζήτηση αερίου άνω του 40% της ημερήσιας ζήτησής τους οποτεδήποτε και εντός έξι ωρών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο προμηθευτής αερίου κατά τη διάρκεια κρίσης, χαρακτηρισμένης ως επιπέδου 2 (επιφυλακή). Επίσης θα πρέπει να διατηρούν μειωμένο το επίπεδο ζήτησης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, κατ' ανώτατο 30 ημέρες ανά έτος, ενώ προβλέπεται πρόστιμο, αν δεν τηρήσουν τους όρους.

Σε αντάλλαγμα για τη «διακοψιμότητα» οι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής θα έχουν μηδενικό συντελεστή υπολογισμού του τέλους, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, αφού ο συντελεστής C, όπως αποκαλείται, θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών ο συντελεστής C για φέτος ορίστηκε στη μονάδα.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο, ορίστηκαν στη δεύτερη κατηγορία, με το τέλος στο 0,16 ευρώ/MWh. H υψηλότερη χρέωση, το 0,48 ευρώ/MWh προορίζεται για τους οικιακούς καταναλωτές, στη λογική ότι ανήκουν στην «προστατευμένη» ομάδα χρηστών, για την οποία διασφαλίζεται η παροχή αερίου σε περίοδο κρίσης, εκτός ακραίας κατάστασης. Για όλους του υπόλοιπους καταναλωτές, το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ανέρχεται σε 0,18 ευρώ/ Mwh. Tα ποσά που προσδιορίζονται με βάση μαθηματικούς τύπους θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/10/2014)