Αυστηρότεροι οι Όροι για τα Έργα «Κοινού Ενδιαφέροντος» - Εκ Νέου Κρίνει τα Ελληνικά Έργα η Κομισιόν

Αυστηρότεροι οι Όροι για τα Έργα «Κοινού Ενδιαφέροντος» - Εκ Νέου Κρίνει τα Ελληνικά Έργα η Κομισιόν
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 6 Οκτωβρίου 2014 - 12:07
Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια της Κομισιόν για την υπαγωγή projects στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Κι αυτό γιατί ενισχύεται επιτακτικά, λόγω και της ουκρανικής κρίσης, η βούληση της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας που διαθέτει σήμερα. Ένας από τους δύο άξονες της στρατηγικής της Ε.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων στην επικράτεια της, στόχος που θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη των αναγκαίων κοινών υποδομών

Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια της Κομισιόν για την υπαγωγή projects στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Κι αυτό γιατί ενισχύεται επιτακτικά, λόγω και της ουκρανικής κρίσης, η βούληση της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας που διαθέτει σήμερα. Ένας από τους δύο άξονες της στρατηγικής της Ε.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων στην επικράτεια της, στόχος που θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη των αναγκαίων κοινών υποδομών.

Με αυτά τα δεδομένα, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία για την κατάρτιση της δεύτερης λίστας έργων PCI, για την οποία θα κριθεί, υπό νέους, υποχρεωτικούς, όρους, η επανένταξη όσων ελληνικών έργων ήταν στην πρώτη λίστα. Καθίσταται σαφές ότι όσα από αυτά δεν θα ανταποκριθούν στις καινούριες προϋποθέσεις που τίθενται θα χάσουν τη σφραγίδα PCI.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, διαπεριφερειακή συνάντηση, στην οποία ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι εταίροι για τα νέα κριτήρια που θα ισχύουν στο εξής και δόθηκαν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε η δεύτερη λίστα των PCI’s να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2015.

Το πρώτο, τυπικό, βήμα που θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι επιστολή της Κομισιόν προς τους διαχειριστές των έργων της πρώτης λίστας, με το ερώτημα εάν ενδιαφέρονται να περάσουν στη δεύτερη, υπό την αίρεση των νέων κριτηρίων. Ανάλογη επιστολή θα στείλει η Κομισιόν και σε άλλα, νέα, υποψήφια έργα για PCI. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη λίστα με όλα τα υποψήφια έργα ως το Νοέμβριο.

Ωστόσο, η επανένταξη θα κριθεί από τα εξής δεδομένα:

1. Για να πάρει σφραγίδα PCI ένα project θα πρέπει να έχει ενταχθεί απαραίτητα στα 10ετή προγράμματα των αντίστοιχων ευρωπαίων Διαχειριστών. Για τον ηλεκτρισμό στο πρόγραμμα 2014-2023 του ENTSO-E και για το φυσικό αέριο στο αντίστοιχο πρόγραμμα 2015-2024 του ENTSO-G. Αυτό το κριτήριο δεν ίσχυε για την πρώτη λίστα PCI. Συνεπώς, όλα τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα θα πρέπει να περάσουν πρώτα από τη συγκεκριμένη κρησάρα. Η σχετική διαδικασία από την πλευρά των δύο Διαχειριστών αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή και θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2015.

2. Να έχει αξιολογηθεί με βάση μεθοδολογία που έχουν προτείνει οι δύο Διαχειριστές (ENTSO-E και ENTSO-G).

3. Να έχει ολοκληρώσει μελέτη κόστους-οφέλους, ώστε να είναι ελκυστικό για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων προς ένταξη έργων θα γίνει τον Απρίλιο του 2015 από αρμόδιες περιφερειακές επιτροπές σε επίπεδο Διαδρόμων, ώστε να καταρτιστούν οι σχετικές λίστες και η κατάταξη των έργων. Αμέσως μετά, το Μάιο, παρεμβαίνει ο ACER, ο οποίος θα γνωμοδοτήσει κατά πόσο τα έργα που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε Διάδρομο είναι συμβατά μεταξύ τους. Από κει και πέρα, εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα στάδια του ελέγχου ένταξης, η τελική λίστα θα σταλεί στην Κομισιόν, ώστε να δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015.

Η πρώτη λίστα PCI ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2013. Για τον ηλεκτρισμό, εντάχθηκαν τρία έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, το ηλεκτρικό υποθαλάσσιο καλώδιο Euro-Asia Interconnector, για τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, η κατασκευή δεύτερης διασυνδετικής γραμμής υψηλής τάσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Maritsa East-Νέα Σάντα Κιλκίς) και το υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ, στην Αμφιλοχία.

Για το φυσικό αέριο τα έργα είναι περισσότερα. Ο αγωγός TAP, o IGB, ο IGI, ο Συμπιεστής στους Κήπους Έβρου για τη σύνδεση TAP και TANAP, ο σταθμός ανάστροφης ροής μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula Βουλγαρίας, ο EastMed, η υπόγεια αποθήκη στη Νότια Καβάλα και τα δύο LNG, της ΔΕΠΑ και της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.