Η Αμφιλεγόμενη Πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Νυν Υποψήφια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ενοποίηση

Η Αμφιλεγόμενη Πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Νυν Υποψήφια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ενοποίηση
energia.gr
Παρ, 3 Οκτωβρίου 2014 - 18:13
Για την νέα θέση της Αντιπροέδρου της Ενεργειακής Ενοποίησης προορίζει ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, την πρώην πρωθυπουργό της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, η οποία θα περάσει από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, η έγκριση της υποφηφιότητάς της δεν θα είναι, πιθανότατα, μία απλώς τυπική διαδικασία, καθώς οι ευρωβουλευτές είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν με αυστηρότητα κάθε περιθώριο ελέγχου των προτεινόμενων μελών της νέας Κομισιόν. Άλλωστε, και η ίδια η Μπρατούσεκ έχει κατηγορηθεί για ακραίες ευρωσκεπτικιστικές θέσεις

Για την νέα θέση της Αντιπροέδρου της Ενεργειακής Ενοποίησης προορίζει ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, την πρώην πρωθυπουργό της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, η οποία θα περάσει από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, η έγκριση της υποφηφιότητάς της δεν θα είναι, πιθανότατα, μία απλώς τυπική διαδικασία. Δεν είναι μόνο το ότι οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη κρίνει "μετεξεταστέους" πέντε υποψηφίους για την νέα Κομισιόν, αλλά και η  Μπρατούσεκ έχει κατηγορηθεί για ακραίες ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.

Η Σλοβένα πολιτικός διετέλεσε πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας από τις 20 Μαρτίου 2013 ως τις 18 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ πριν χάσει τις εκλογές «αυτοπροτάθηκε» στις Βρυξέλλες για τη θέση του Επιτρόπου. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η Μπράτουσεκ υπηρέτησε σε ανώτατες θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ενώ μεταξύ του Ιανουαρίου του 2013 και του Απριλίου του 2014 υπήρξε η προσωρινή πρόεδρος του πολιτικού κόμματος «Θετική Σλοβενία».

Η θέση της Αντιπροέδρου αρμόδιας για την Ενεργειακή Ενοποίηση, που αναλαμβάνει – αν εγκριθεί από την Ευρωβουλή – η Αλένκα Μπρατούσεκ, αποτελεί καινούργιο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν και στόχος της θέσπισής του είναι να ενισχύσει την ενεργειακή ενοποίηση της ΕΕ, αλλά και τον συντονισμό των πολιτικών των κρατών-μελών έναντι των προμηθευτών ενέργειας της Ένωσης. Την ίδρυση μίας «Ενεργειακής Ένωσης» στο πλαίσιο της ΕΕ είχαν ζητήσει τόσο ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, όσο και ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός και νέος, εδώ και έναν μήνα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Γίνεται αντιληπτό, βέβαια, πως η νέα θέση αποκτά εξαιρετική επικαιρότητα και σημασία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, βασικό προμηθευτή της Ένωσης στο φυσικό αέριο.

Όπως έγινε αντιληπτό αυτή την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν με αυστηρότητα κάθε περιθώριο ελέγχου των προτεινόμενων μελών της νέας Κομισιόν. Έτσι, οι πέντε υποψήφιοι επίτροποι που δεν κατάφεραν να πείσουν τους ευρωβουλευτές, θα κληθούν είτε να επανεμφανιστούν ενώπιον του σώματος είτε να υποβάλουν συμπληρωματικές γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Συνεπώς, και η υποψηφιότητα της Μπρατούσεκ αναμένεται να μην εγκριθεί "αβρόχοις ποσί"

Δεν είναι, όμως, μόνο το γεγονός ότι ο πήχυς έχει τεθεί ψηλά στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως έδειξε και η στάση των ευρωβουλευτών απέναντι στον Μιγκέλ Κανιέτε, υποψήφιο Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια. Οι διασυνδέσεις του με την βιομηχανία πετρελαίου και οι μετοχές που κατείχε ως πρόσφατα σε δύο πετρελαϊκές, των οποίων διετέλεσε πρόεδρος κατά το παρελθόν ήταν η αιτία να κληθεί να δώσει νέες εξηγήσεις προς το σώμα. Μάλιστα, ο Κανιέτε είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Πλακάτ με την φωτογραφία του ως «καταζητούμενου» και με χέρια λερωμένα με πετρέλαιο είχαν κάνει την εμφάνισή τους μπροστά από την Ευρωβουλή.

Ωστόσο, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη θεωρείται και η πολιτεία της Μπρατούσεκ. Τον Μάρτιο του 2013, ένας ανώνυμος την κατηγόρησε για λογοκλοπή στη μεταπτυχιακή διατριβή της, ωστόσο τον Ιούλιο του ίδιου έτους η Σύγκλητος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Λιουμπλιάνας την απάλλαξε από την κατηγορία.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατηγορία που της απηύθυνε τον Σεπτέμβριο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη, όταν πρωτοανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για την Κομισιόν. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μέσω του twitter, ζητούσε από την Σλοβένα πολιτικό να απολογηθεί για έναν ύμνο που τραγουδάει σε ένα βίντεο, το οποίο βίντεο σημειωτέον τραβήχτηκε όταν ήτανπρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Ο ύμνος αυτός αποκαλεί την Ευρώπη συμμορία ληστών, ενώ συνεχίζει«Αν τους πω γύφτους θα προσβάλλω τους γύφτους. Μακάρι ο διάβολος να τους πάρει όλους”.

Η κ. Σπυράκη στα tweets που συνοδεύουν το βίντεο γράφει «Η προτεινόμενη Επίτροπος της Σλοβενίας Alenka Bratusek δεν ήθελε ποτέ η χώρα της να συγκρίνεται με την Ελλάδα» και στη συνέχεια: «Πράγματι κανένας Έλληνας Επίτροπος δεν υπήρξε χειροκροτητής τέτοιων απόψεων». Επίσης, σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle, η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την Αλένκα Μπρατούσεκ, τη σλοβένα Επίτροπο, η οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε εκδηλώσεις ευρω-σκεπτικιστών, σε εκδηλώσεις από το βήμα των οποίων λοιδωρούνταν η ΕΕ».

Ας δούμε, όμως, το βιογραφικό της υποψήφιας Αντιπροέδρου της Ενεργειακής Ενοποίησης και πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας, σύμφωνα με την Wikipedia:

Η Αλένκα Μπρατούσεκ γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1970 στο Τσέλιε της Γιουγκοσλαβίας ((σήμερα στη Σλοβενία). Σπούδασε στο τμήμα φυσικών επιστημών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, ενώ στην πορεία απέκτησε από το πανεπιστήμιο τίτλο μάστερ στις κοινωνικές επιστήμες. Προτού κατέλθει στην πολιτική, διετέλεσε για έξι χρόνια επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικού Προϋπολογισμού στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Το 2008, η Μπρατούσεκ ήταν υποψήφια για το κοινοβούλιο συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του κοινωνικού φιλελεύθερου κόμματος Ζάρες, χωρίς, ωστόσο, να εκλεγεί. Στις εκλογές του 2011, η ίδια εξελέγη βουλευτής με το πολιτικό κόμμα Θετική Σλοβενία. Από το 2011, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο της Σλοβενίας. Τον Ιανουάριο του 2013, η Μπρατούσεκ διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος της Θετικής Σλοβενίας, αφότου ο ηγέτης και ιδρυτής του κόμματος Ζόραν Γιάνκοβιτς παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του που εξαπολύθηκαν από την Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Στη συνέχεια, από το Φεβρουάριο του 2012 ως τις 20 Μαρτίου 2013 κυβέρνηση, σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Γιάνεζ Γιάνσα, τον οποίο διαδέχθηκε η Μπρατούσεκ.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Αλένκα Μπρατούσεκ εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ενώ, στις 20 Μαρτίου, σχηματίστηκε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν η Θετική Σλοβενία και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το δεξιό κόμμα του Γιάνσα απάντησε στο Twitter ότι «η κυβέρνησή της θα διαρκούσε λιγότερο και από το μήκος της φούστας της». Τα διεθνή ΜΜΕ εστίασαν στη δυσκολία της Μπρατούσεκ να σχηματίσει κυβέρνηση και να συνεχίσει τα έργα της κυβέρνησης του Γιάνσα.

Η κυβέρνησή της έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 50 υπέρ και 31 κατά στις 15 Νοεμβρίου 2013.[10] Στις 29 Απριλίου 2014 παραιτήθηκε από την ηγεσία της Θετικής Σλοβενίας, έχοντας απωλέσει το αξίωμα από τον Ζόραν Γιάνκοβιτς στις 26 Απριλίου. Εν συνεχεία, η Μπρατούσεκ ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία, η οποία ετέθη σε ισχύ από τις 5 Μαΐου 2014.

Στις 5 Μαΐου υπέβαλε επίσημα την παραίτησή της με επιστολή, πυροδοτώντας συζητήσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αργότερα το 2014. Έγινε το πρώτο πρόσωπο που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στη χώρα.

Στις 31 Μαΐου 2014 ίδρυσε ένα νέο κόμμα, με την ονομασία Συνασπισμός της Αλένκα Μπρατούσεκ  (Zavezništvo Alenke Bratušek, ZaAB). Τον Ιούλιο διεξήχθησαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες το ZaAB κέρδισε 4 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, συμπεριλαμβανομένης 1 για την Μπράτουσεκ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για τη θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνης για θέματα Ενεργειακής Ενοποίησης. Την διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία της χώρας της ο Μίρο Τσεράρ.