Πωλητές σε καταστήματα, κτίστες - απασχολούμενοι στην οικοδομή, σερβιτόροι, μπάρμεν κατέχουν μια θλιβερή πρωτιά. Βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των επαγγελματικών κλάδων με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Έξι χρόνια μετά την ύφεση η ανεργία συνεχίζει να είναι μια κοινωνική πληγή στην Ελλάδα και έχει πλήξει σχεδόν όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Πωλητές σε καταστήματα, κτίστες - απασχολούμενοι στην οικοδομή, σερβιτόροι, μπάρμεν κατέχουν μια θλιβερή πρωτιά. Βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των επαγγελματικών κλάδων με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Έξι χρόνια μετά την ύφεση η ανεργία συνεχίζει να είναι μια κοινωνική πληγή στην Ελλάδα και έχει πλήξει σχεδόν όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ελάχιστοι είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που δεν έχουν επηρεαστεί ή έχουν υποστεί μικρές ζημιές από την οικονομική κρίση.

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την απογραφή του πληθυσμού για την αγορά εργασίας που διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο του 2011 και που η τελευταία επεξεργασία της ολοκληρώθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις πρώτες δέκα θέσεις των κατηγοριών εργαζομένων με την υψηλότερη ανεργία βρίσκονται επαγγέλματα με χαμηλή ειδίκευση. Η ανεργία έχει «χτυπήσει» περισσότερο τους κλάδους του εμπορίου, της αγοράς αλλά και την εστίαση, αφού σε αυτές της κατηγορίες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων.

Σε σύνολο 859.003 ανέργων που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, πριν περίπου τρία χρόνια στην κορυφή της «μαύρης λίστας» με την υψηλότερη ανεργία βρίσκονται οι πωλητές σε καταστήματα με 59.644 άνεργους. Το λιανικό εμπόριο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να βάλουν «λουκέτο» ή να περιορίσουν το προσωπικό τους προχωρώντας σε απολύσεις.

Ακολουθεί ο κλάδος της οικοδομής, ο οποίος μετά την «άνθηση» που γνώρισε πριν από το 2008, στα χρόνια της κρίσης έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, με αποτέλεσμα το 2011 να μην εργάζονται στην οικοδομή 47.777 άτομα. Μεγάλες πληγές μετρά και ο κλάδος της εστίασης, στοιχείο που αποτυπώνεται στον αριθμό των ανέργων. Οι σερβιτόροι και οι μπάρμεν που πριν από τρία χρόνια δεν είχαν δουλειά ανέρχονταν σε 29.153 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια μετά τα «λουκέτα» που μπήκαν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού για την αγορά εργασίας που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 μεγάλος αριθμός ανέργων παρατηρείται στις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:

• Καθαριστές και βοηθοί οικιών, ξενοδοχείων και γραφείων με 26.300 ανέργους.

• Καλλιεργητές κηπευτικών και φυτωρίων με 17.147 ανέργους.

• Οδηγοί αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών και μοτοσικλετών με 14.859 ανέργους.

• Γραμματείς γενικών καθηκόντων με 12.942 άτομα που έχασαν τη δουλειά τους.

• Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού με 12.909 ανέργους.

• Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης με 11.189 άτομα που ήταν άνεργα.

• Άλλοι ανειδίκευτοι εργάτες με 11.106 ανέργους.

Σε σύνολο 859.003 ανέργων που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ το 2011, οι 145.776 απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών και πωλήσεις και 127.921 ειδικευμένοι εργάτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

(από την Εφημερίδα "Ημερησία", 1/10/2014)