Το ΕΕΤΗΔΕ Πενταπλασίασε τους Ανείσπρακτους Λογαριασμούς της ΔΕΗ σε Δυόμιση Χρόνια

Το ΕΕΤΗΔΕ Πενταπλασίασε τους Ανείσπρακτους Λογαριασμούς της ΔΕΗ σε Δυόμιση Χρόνια
energia.gr
Τετ, 1 Οκτωβρίου 2014 - 09:19
Ολέθριο απεδείχθη το μέτρο της καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το 2012, καθώς έκτοτε οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πενταπλασιαστεί, φτάνοντας, στα τέλη του εφετινού Ιουλίου, τα 1,7 δισ. ευρώ

Ολέθριο απεδείχθη το μέτρο της καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το 2012, καθώς έκτοτε οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πενταπλασιαστεί, φτάνοντας, στα τέλη του εφετινού Ιουλίου, τα 1,7 δισ. ευρώ.

Πραγματικά, πριν την εισαγωγή του ΕΕΤΗΔΕ, το 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Επιχείρησης, ανήλθαν στα 1,4 δισ. ευρώ, για να φτάσουν στα τέλη Ιουλίου τα 1,7 δις. Από αυτά, τα 950 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές νοικοκυριών, τα 430 εκατ. ευρώ σε χρέη χρηστών υψηλής τάσης και τα 180 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, η Διοίκηση της Επιχείρησης εκτιμά ότι οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ας σημειωθεί πως η Διοίκησης της ΔΕΗ ήδη από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου είχε αντιταχθεί στην είσπραξή του μέσω των λογαριασμών ρεύματος, καθώς θα μετέτρεπε τον διοικητικό της μηχανισμό σε «φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους», επιβαρύνοντάς την με ελλείμματα λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Ωστόσο, η τρόικα επέμεινε και τελικά πέτυχε την διατήρηση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ, καθώς ο εισπρακτικός μηχανισμός της επιχείρησης θεωρήθηκε ως ο πιο αξιόπιστος. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα υποχρεώνονταν στην καταβολή του τέλους υπό την απειλή διακοπής της παροχής ενός είδους πρώτης ανάγκης υπήρξε η πιο βαρύνουσα παράμετρος στη διατήρηση του μέτρου.

Πραγματικά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Διοίκησης της ΔΕΗ, το γεγονός ότι το λεγόμενο «χαράτσι» κατεβάλλετο μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος μετέτρεψε την ΔΕΗ σε ένα είδος «εφορίας ακινήτων». Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί καταναλωτές που αδυνατούσαν να πληρώσουν το φόρο να μην καταβάλουν και την οφειλή τους για το ρεύμα.

Η εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) αποτέλεσε μία προσπάθεια αποσύνδεσης της οφειλής του φόρου με το κόστος ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, όσοι όφειλαν το «χαράτσι» απείχαν τόσο από την πληρωμή του φόρου όσο και από την πληρωμή του ρεύματος.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διόγκωση του φαινομένου, η ΔΕΗ θα προσλάβει εξειδικευμένα νομικά γραφεία με αποδεδειγμένη εμπειρία στην διεκδίκηση απαιτήσεων που θα κληθούν να διαχειριστούν 20.000 υποθέσεις οφειλών.