Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι δε γεγονός ότι δεν λείπουν οι αντιρρήσεις και ενστάσεις για ορισμένα από τα προτεινόμενα πρόσωπα

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι δε γεγονός ότι δεν λείπουν οι αντιρρήσεις και ενστάσεις για ορισμένα από τα προτεινόμενα πρόσωπα -όπως για τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής, για τον Βρετανό Τζόναθαν Χιλ, που θα εποπτεύει τον χρηματοοικονομικό κλάδο και αντιμετωπίζεται ως «δώρο» προς το Λονδίνο, αλλά και τον εκλεκτό της Μάλτας, Καρμένου Βέλα, που θα έχει την ευθύνη της Ναυτιλίας και Αλιείας και θεωρείται ύποπτος για διαφθορά.

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και οι ηγέτες των «28» εκτιμούν και ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τον τελικό λόγο έχουν η Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -με την πρώτη να έχει μεν το δικαίωμα να πει «όχι», αλλά μόνο στο σύνολο της Κομισιόν. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι εφόσον απορριφθεί ένας από τους υποψήφιους τότε η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

Επιτροπή Σαντέρ

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη (και μοναδική) φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν τον Μάρτιο του 1999, όταν η Ευρωβουλή είχε αναγκάσει σε παραίτηση το σύνολο της Επιτροπής του Ζακ Σαντέρ, εξαιτίας της εμπλοκής σε σκάνδαλα μιας σειράς μελών της. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόλις έξι μήνες πριν από τη λήξη της κανονικής της θητείας, μιας και την ίδια χρονιά διεξήχθησαν ευρωεκλογές και, στις 17 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Κομισιόν, υπό τον Ρομάνο Πρόντι. Στο «ενδιάμεσο» είχε οριστεί από το Συμβούλιο ένα υπηρεσιακό σχήμα, υπό τον Ισπανό Μανουέλ Μαρίν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το περιοδικό European Voice, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν οι υποψήφιοι επίτροποι, στο πλαίσιο της αξιολόγησής τους. Ωστόσο, η εικόνα είναι ελλιπέστατη, καθώς υποχρεούνται να παρουσιάσουν μόνο εκείνα που ενδέχεται να συνιστούν ή να προκαλέσουν «σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Έτσι, οι δύο «υπαρχηγοί» του Γιούνκερ, Φετνερίκα Μογκερίνι και Φρανς Τίμερμανς, δεν δήλωσαν ούτε μετοχές ούτε ακίνητη περιουσία -κάτι που έκαναν επίσης άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Άλλοι επτά δήλωσαν μόνο ακίνητη περιουσία (ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα δήλωσαν και μετοχές και ακίνητη περιουσία.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 30/09/2014)