Ένα διάστημα περίπου έξι μηνών θα χρειαστεί για να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε., προκειμένου να επιτραπεί η χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση του επιτοκίου στα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, όπως υπολογίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας

Ένα διάστημα περίπου έξι μηνών θα χρειαστεί για να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε., προκειμένου να επιτραπεί η χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση του επιτοκίου στα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, όπως υπολογίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε τη σχετική εκτίμηση μιλώντας χθες σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της «ΝΕΡΙΤ», ενώ επιβεβαίωσε το «πάγωμα» στις εκταμιεύσεις για τα σχέδια που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο, λέγοντας ότι έχει ανατεθεί μελέτη σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, αφού οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Δένδιας για το σχέδιο της επιδότησης επιτοκίου έχει προσωπικά αναμειχθεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία συμμαχία στην Ευρώπη για την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού.

Ήδη έχουν δώσει το «πράσινο φως» ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζίγκμουντ Γκάμπριελ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Σαπέν, ο νέος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ.

Ο υπουργός επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας 100.000 επιχειρήσεων και επενδύσεων της τάξης των 100 δις ευρώ από το εξωτερικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι σε σχέση με το ΕΣΠΑ ο στόχος δεν είναι η απορροφητικότητα, που είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., αλλά το πώς θα μπορέσουμε να αρχίσουμε αμέσως τις χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε λεπτό διακοπής στη χρηματοδότηση νέων έργων και στην απορροφητικότητα. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου.