Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές «Σνομπάρουν» την Επιτροπή Αλιείας της Ευρωβουλής

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές «Σνομπάρουν» την Επιτροπή Αλιείας της Ευρωβουλής
του Σαράντη Μιχαλόπουλου
Σαβ, 27 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:43
Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι «υπερδύναμη» στις ιχθυοκαλλιέργειες, κανένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές δεν συμμετέχει στην επιτροπή αλιείας της νέας Ευρωβουλής, ούτε ως μόνιμο μέλος ούτε ως αναπληρωτής

Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι «υπερδύναμη» στις ιχθυοκαλλιέργειες, κανένας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές δεν συμμετέχει στην επιτροπή αλιείας της νέας Ευρωβουλής, ούτε ως μόνιμο μέλος ούτε ως αναπληρωτής.

Αντίθετα, υπάρχουν επιτροπές της Ευρωβουλής, όπως αυτή των αναφορών, όπου υπάρχουν τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές μόνιμα μέλη (Σακοράφα, Καϊλή και Μαριάς), καθώς και αυτής των εξωτερικών υποθέσεων (Σακοράφα, Κεφαλογιάννης και Ανδρουλάκης).

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο σε επίπεδο ΕΕ και παρά τη μεγάλη προφανή σημασία που διαδραματίζει ο συγκεκριμένος τομέας για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι οι νεοεκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές «σνόμπαραν» την επιτροπή αλιείας της νέας Ευρωβουλής.

Αλιεία και ΑΟΖ

Οι διμερείς και πολυμερείς αλιευτικές συμφωνίες, με τις οποίες ασχολείται η επιτροπή αλιείας, κατέστησαν αναγκαίες μετά τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) 200 ναυτικών μιλίων στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Τα Ηνωμένα Έθνη θέσπισαν στη συνέχεια τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το 1982, με στόχο να αποτελέσει ένα σύνταγμα για τους ωκεανούς, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παράκτιων κρατών να ελέγχουν τα αλιευτικά αποθέματα σε παρακείμενα ύδατα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ψηφίσει κατά αυτής της Σύμβασης.

Μολονότι οι ΑΟΖ καλύπτουν μόλις το 35% της συνολικής επιφάνειας των θαλασσών, περιέχουν το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων.

«Γαλάζια Ανάπτυξη»

Ένας άλλος τομέας άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η λεγόμενη «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Πρόκειται για την μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα.

Αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη. Αποτελεί τη συμβολή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Γιαννάκου: Δεν ευθύνονται οι ευρωβουλευτές

Η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ την κοινοβουλευτική περίοδο 2009-2014, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στην EurActiv.gr είπε ότι δεν είναι ευθύνη των ευρωβουλευτών .

«Λόγω του μικρού αριθμού ευρωβουλευτών των μεγάλων ομάδων, δεν είναι εφικτό να παρακολουθούν όλες τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «σίγουρα» θα έχει ανατεθεί σε κάποιον ευρωβουλευτή να παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιτροπής χωρίς να είναι μέλος.

Δείτε τις επιτροπές των Ελλήνων ευρωβουλευτών ΕΔΩ.

( EurActiv.gr )