Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υπογραφή των συμφωνιών με την ΕΤΕπ, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης χαιρέτισε το γεγονός νωρίτερα στην ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ομιλία του κου Μανιάτη παρατίθεται αυτούσια ήταν η ακόλουθη:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υπογραφή των συμφωνιών με την ΕΤΕπ, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης χαιρέτισε το γεγονός νωρίτερα στην ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ομιλία του κου Μανιάτη παρατίθεται αυτούσια ήταν η ακόλουθη:

 

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι που είμαι σήμερα σε αυτή την τελετή, γιατί θεωρώ ότι είναι χρήσιμο κάθε φορά να αναδεικνύουμε τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στην ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Το 2014 είναι το έτος που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μεγάλο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Με άλλα λόγια, το ζήτημα της επαρκούς και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις των 28 κρατών μελών.

Είναι ευτυχής συγκυρία η σημερινή συμφωνία, γιατί το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα έγιναν πολλά πράγματα που σηματοδοτούν τη δρομολόγηση ενός νέου βηματισμού, ώστε η χώρα να γίνει πραγματικά ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, υπέγραψα την Περιβαλλοντική Μελέτη για τη διέλευση του Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, μιας επένδυσης πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ένας αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία θάλασσα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα, τη στιγμή που μιλάμε κ. Πρόεδρε, στο Εθνικό Κοινοβούλιο κυρώνουνε τις τρεις πρώτες συμβάσεις για έρευνα και εξόρυξη Υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της χώρας μας. Η Ελλάδα γίνεται πια σημαντικός παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης - και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γι αυτή την δυνατότητα - προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τους ανθρώπους της και την κοινωνία. Είμαστε εδώ, για να υπογράψουμε συμβάσεις άνω των 300.000.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και εποικοδομητικής συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ και της ΕΤΕπ είναι η σημερινή σύναψη δύο συμφωνιών με την Τράπεζα, που αφορούν στις ομάδες έργων:

· Για τα έργα του Transmission I (6 έργα), δάνειο ύψους μέχρι € 140 εκατ., με διάρκεια 20 έτη με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον όρο Transmission I εννοείται ένα σύνολο από 6 ομάδες σημαντικών έργων για την ασφάλεια και αξιοπιστία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με συνολικό κόστος επένδυσης 256 εκατ. ευρώ και αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης έως τέλος 2015. Μεταξύ των έργων αυτών, τα σπουδαιότερα είναι το ΚΥΤ Μεγαλόπολης και η αρχική σύνδεσή του με το Σύστημα των 150 kV και 400 kV, όπως και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος», που έχει χαρακτηριστεί ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» στο νόμο 3175/2003.

· Για το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς», Φάση Α, δάνειο ύψους μέχρι 130 εκατ. ευρώ, διάρκειας μέχρι 20 έτη με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, αρχικού προϋπολογισμού για την Α’ Φάση 240 εκατ. Ευρώ, είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και οικονομία.

Οι σχετικές συμβάσεις για τις τέσσερις ομάδες της Α’ Φάσης του έργου, ύψους 232 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των Αναδόχων.

Σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη σύναψη δανείου ύψους € 70 εκατ. Ευρώ όσον αφορά στα έργα του Transmission I, και δανείου 65 εκατ. ευρώ για το έργο Διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα οποία αποτελούν υποσύνολα της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης των 140 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ.

Η σύναψη αυτών των δανείων και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσκολίας εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση μεγάλων ‘Εργων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελεί για τον ΑΔΜΗΕ εχέγγυο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε, από τη μια το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και από την άλλη το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, διότι το θεωρώ ως ένα συμβολικό βήμα που ανοίγει μια άλλη σελίδα στην ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας με τον χερσαίο κορμό της χώρας μας.

Επιτρέψτε μου, κ. Πρόεδρε, να σας πω και τι να αναμένετε από εμάς τα επόμενα χρόνια : Η χώρα μας έχει δεσμευτεί, εν όψει της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια ότι, μέχρι το 2030, θα έχει πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας με την χερσαία Ελλάδα. Δεύτερον, μέχρι το 2030 θα έχει 100% έξυπνους μετρητές, στο σύνολο των καταναλωτών. Ήδη, έχουμε σε εξέλιξη έναν πιλοτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για τις πρώτες 160.000 διασυνδέσεις. Κι έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 30%.

Τα λέω όλα αυτά γιατί θεωρώ ευτυχή συγκυρία αυτή τη συμφωνία, μετά από πάρα πολλά χρόνια στενής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τον όμιλο ΔΕΗ, αλλά και με το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο της ΔΕΗ από το 1963, με άριστη συνεργασία και μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Ενδεικτικό της σχέσης αυτής είναι το γεγονός πως στο τέλος Ιουνίου του 2014, τα συνολικά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο της ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ειδικά κατά τα τελευταία έτη, με την εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης, η διάθεση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση στρατηγικών ενεργειακών έργων και υποδομών στη χώρα, ενώ ήταν η αφετηρία για την επιτυχή υλοποίηση βασικών οικονομικών στόχων της ΔΕΗ. Ενδεικτική είναι η αναχρηματοδότηση δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές Τράπεζες ύψους 2,2 δις ευρώ, η σύναψη χρηματοδότηση w ύψους 740 εκ. ευρώ με κοινοπραξία ξένων τραπεζών για την κατασκευή της νέας Λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τον Οίκο S& P κατά τρεις μονάδες βάσης, καθώς και η μετά από 14 έτη επιτυχημένη επιστροφή της ΔΕΗ στις Διεθνείς Αγορές Ομολόγων, με την έκδοση διεθνών ομολογιών συνολικού ύψους 700 εκ. ευρώ.

Στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων στη χώρα μας, να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, και παρά την κρίση, ο Όμιλος ΔΕΗ πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, τη στήριξη της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού εντάσσεται και η επέκταση και αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με εκτιμώμενες επενδύσεις της τάξεως των 250 - 300 εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως.

Για το λόγο αυτό, και σε συνέχεια της υπογραφής τον Μάρτιο του 2014 της 1ης δανειακής σύμβασης ύψους 235 εκατ. ευρώ από συνολική εγκεκριμένη χρηματοδότηση 415 εκατομμυρίων ευρώ, η σημερινή εκδήλωση για την υπογραφή της 2ης σύμβασης χρηματοδότησης ύψους 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη διανομή την τριετία 2013 - 2015, είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της στρατηγικής επενδύσεων στο ελληνικό δίκτυο.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα διευκολύνει τη σύνδεση περισσότερων από 180.000 χρηστών του νέου συστήματος, που διαχέονται γεωγραφικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά και την παράλληλη βελτίωση των προτύπων των υπαρχόντων δικτύων και της αξιοπιστίας τους, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, λιγότερες βλάβες και καλύτερες υπηρεσίες, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χαίρομαι, λοιπόν, που μπορούμε να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας από την πλευρά του ενεργειακού συστήματος, μήνυμα εμπιστοσύνης στις επενδύσεις που γίνονται, μήνυμα βελτίωσης της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Και ταυτόχρονα, μπορούμε να στείλουμε προς το εξωτερικό μήνυμα σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας, ειρήνης και αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε και προς τον Ελληνικό λαό και προς το εξωτερικό με τις συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν και πάλι για την παρουσία σας και είμαι βέβαιος ότι αυτή η εποικοδομητική συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.»