Μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε η σειρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης να βρεθούν στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν. Οπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch ότι η Αγκυρα ενδέχεται να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους
Μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε η σειρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης να βρεθούν στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν. Οπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch ότι η Αγκυρα ενδέχεται να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εκθέσεις τους για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας υπαγορεύθηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Διακόψαμε τη συνεργασία μας με τον οίκο Standard & Poor’s και, αν συνεχίσουν να βαδίζουν σ’ αυτόν τον δρόμο, μπορεί να ζητήσω από τον πρωθυπουργό να διακόψει τη συνεργασία και με αυτούς τους δύο», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ.

Ο οίκος Fitch, ο οποίος αξιολογεί την Τουρκία με την ένδειξη ΒΒΒ, εκτίμησε, την περασμένη Πέμπτη, ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας μπορεί να αναγκασθεί να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, σε πείσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού, λόγω πολιτικών πιέσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015. Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε πρόσφατα ότι η νίκη του Ερντογάν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές δεν τερμάτισε την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και τις συνακόλουθες πιέσεις στη διεθνή πιστοληπτική της ικανότητα. Το 2012, η Αγκυρα διέκοψε τη συνεργασία της με τον οίκο Standard & Poor’s όταν ο τελευταίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, με τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι επρόκειτο για «ιδεολογικά χρωματισμένη» αξιολόγηση.

Κατά εφημερίδων

Με άλλες δηλώσεις του στο προεδρικό αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Ντόχα στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξιφούλκησε εναντίον των αμερικανικών εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal.

«Επέστησα την προσοχή τού (Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον) Κέρι, κατά τη συνάντησή μας. Αυτά τα αμερικανικά μέσα είναι πολύ ικανά στην παραγωγή χαλκευμένων ειδήσεων με στόχο να καταστρέψουν τις σχέσεις μας με φιλικές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος διασαφήνισε ότι «η υποστήριξή μας θα περιοριστεί στον ανθρωπιστικό τομέα και μόνο». Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει άσυλο στους ηγέτες της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ζουν εξόριστοι στην Ντόχα, εάν το Κατάρ, υπό την πίεση της Αιγύπτου και άλλων αραβικών κρατών, διατάξει την απέλασή τους.

Στις τριβές της Τουρκίας με τη Δύση ήρθε να προστεθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καλεί την Αγκυρα να προχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει απαλλαγή των χριστιανών και των Εβραίων από το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ οι αλεβίτες υποχρεώνονται να μαθαίνουν τη σουνιτική εκδοχή του Ισλάμ.

(από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/09/2014)