Αίγυπτος: Οι Συνεχείς Διακοπές Ρεύματος Αποθαρρύνουν τους Ξένους Επενδυτές

Αίγυπτος: Οι Συνεχείς Διακοπές Ρεύματος Αποθαρρύνουν τους Ξένους Επενδυτές
energia.gr
Τετ, 17 Σεπτεμβρίου 2014 - 09:41
Οι διακοπές ρεύματος στην Αίγυπτο έχουν αναδειχθεί στο βασικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων την τελευταία τρία χρόνια, μετά την έκρηξη της «Αραβικής Άνοιξης», που έχει προκαλέσει διαρκή πολιτική αστάθεια στη χώρα

Οι διακοπές ρεύματος στην Αίγυπτο έχουν αναδειχθεί στο βασικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων την τελευταία τρία χρόνια, μετά την έκρηξη της «Αραβικής Άνοιξης», που έχει προκαλέσει διαρκή πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Αυτό δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Ασράφ Σαλμάν, ο οποίος, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε άμεσες λύσεις επί του θέματος, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ξένες επενδύσεις θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα.

Οι ελλείψεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού προκαλούν καθημερινές διακοπές ρεύματος για αρκετές ώρες, πλήττοντας τη βιομηχανική παραγωγή, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην Αίγυπτο και καθώς και ερωτηματικά για το αν μπορούν ξένες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην χώρα.

Όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός στο Reuters, η αντιμετώπιση του προβλήματος «αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την προσέλκυση επενδύσεων», ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πρότζεκτ στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια για τα οποία ελπίζει ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν την πολιτική αστάθεια και τη βία των στρατιωτικών αρχών ως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο Σαλμάν, ο οποίος είναι πρώην τραπεζίτης του επενδυτικού τομέα, φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τα καθημερινά μπλακάουτ.

«Η ενέργεια. Το κενό στην ενέργεια», απαντά όταν ερωτάται ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος.

Ο Σαλμάν ελπίζει ότι το τρέχον οικονομικό έτος η χώρα θα δεχθεί 10 δις δολ. σε ξένες επενδύσεις και ότι ως το 2028 αυτές θα ανέλθουν στα 18 δις δολ. ετησίως- στόχοι που, ωστόσο, κρίνονται υπερβολικά φιλόδοξοι.