Βουλγαρική Πρόταση για Ανταλλαγή Ηλεκτρικού με Αέριο- Ο Φόβος της Ρωσίας

Βουλγαρική Πρόταση για Ανταλλαγή Ηλεκτρικού με Αέριο- Ο Φόβος της Ρωσίας
του Μιχάλη Καϊταντζίδη / euro2day
Τετ, 17 Σεπτεμβρίου 2014 - 08:48
Τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση στην προμήθεια του λόγω Ουκρανίας, πρότεινε στην Ελληνική Κυβέρνηση ο Βούλγαρος (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομίας Vassil Shtonov

Τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση στην προμήθεια του λόγω Ουκρανίας, πρότεινε στην Ελληνική Κυβέρνηση ο Βούλγαρος (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομίας Vassil Shtonov.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, έγινε στη συνάντηση που είχε ο Βούλγαρος υπουργός την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σπύρο Παλαιογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη διάρκειά της, συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής δράσης των δύο κρατών για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε χώρα και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία έχει ως μοναδική πηγή το ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, ενώ η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτηθεί και με υγροποιημένο αέριο μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας.

Η βουλγαρική πρόταση, η οποία ας σημειωθεί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί, και λόγω της εκλογικής εκκρεμότητας στη γειτονική χώρα, στηρίζεται στο ότι διαθέτει υπερεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι. Έτσι ο Βούλγαρος υπουργός φέρεται να ζήτησε από τον έλληνα ομόλογό του, σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι ποσότητες που θα κατανάλωναν οι ελληνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, να τροφοδοτούν τη Βουλγαρία (ζητούν περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) και σε αντάλλαγμα το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να παραλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Βουλγαρία πραγματοποιεί εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις γειτονικές χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη (και στην Ελλάδα). Από την άλλη, η μόνη δυνατότητα να εισάγει φυσικό αέριο σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, έως ότι δηλαδή ολοκληρωθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, είναι μέσω του Ελληνικού δικτύου και από το διασυνδετήριο αγωγό στο ύψος του Σιδηροκάστρου, από όπου εισάγεται στην Ελλάδα το ρωσικό αέριο.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση από το Μάιο φέτος και μετά από επένδυση που ολοκλήρωσε ο ΔΕΣΦΑ, μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή να μεταφέρει αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Τη δυνατότητα αυτή επιδιώκει να αξιοποιήσει η Βουλγαρία, αν και μία σύμβαση ανταλλαγής φυσικού αερίου με ηλεκτρισμό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr ειδικοί στο θέμα, ενώ υπάρχει πάντα το θέμα της τιμολόγησης και της φόρμουλας μετατροπής του αερίου σε ηλεκτρισμό ώστε να υπολογιστεί η αξία των δύο προϊόντων. Πολύ πιο απλό θεωρούν οι ίδιοι είναι η βουλγαρική πλευρά να επιδιώξει να δεσμεύσει χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα και στο ελληνικό δίκτυο για να εισάγει φορτία υγροποιημένου αερίου.

Οι κίνδυνοι για την ηλεκτροπαραγωγή

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα που θα προκύψουν στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, από μια κρίση στη μεταφορά ρώσικου αερίου μέσω Ουκρανίας, απασχολούν και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Μπορεί μεν η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, να έχει περιοριστεί στο 13%, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο το δυναμικό αυτό η ΔΕΗ θα πρέπει να το υποκαταστήσει με παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα προχωρά σε περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, με στόχο την αύξηση του βαθμού απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων και τη διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη.

Στο πλαίσιο αυτό όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, επιδιώκει να επανεκκινήσει τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού στο Νομό Φλώρινας, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες λιγνίτη για τον ΑΗΣ Μελίτης, ο οποίος αν και διαθέτει την πλέον σύγχρονη και με την υψηλότερη απόδοση μονάδα, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης λιγνίτη.