Εντός των χρονοδιαγραμμάτων και απευθείας στην περιοχή που θα τρυπήσει, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κατευθύνεται το ερευνητικό πλοίο της Eni, Saipem 10000. Αναλόγως των αποτελεσμάτων των προγραμματισμένων τεσσάρων γεωτρήσεων, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ικανότητα της Κύπρου να προχωρήσει με γοργά βήματα το έργο του τερματικού φυσικού αερίου

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων και απευθείας στην περιοχή που θα τρυπήσει, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κατευθύνεται το ερευνητικό πλοίο της Eni, Saipem 10000. Αναλόγως των αποτελεσμάτων των προγραμματισμένων τεσσάρων γεωτρήσεων, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ικανότητα της Κύπρου να προχωρήσει με γοργά βήματα το έργο του τερματικού φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το κυπριακό Sigmalive, παρακολουθώντας την πορεία του πλοίου από εξειδικευμένη ιστοσελίδα, το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν ανοικτά της Αλγερίας με μέτωπο προς τη Μάλτα ενώ οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν πως προορισμός είναι η Κύπρος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν θα τηρηθούν και το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται πάνω από το σημείο που θα τρυπήσει για πρώτη φορά (στο οικόπεδο 9, στην περιοχή Jason) μεταξύ 23-25 Σεπτεμβρίου.

Κάθε γεώτρηση υπολογίζεται να διαρκεί συνολικά γύρω στις 80 μέρες (συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης, της χωροθέτησης, της διάτρησης, της διακοπής εργασιών και της αποχώρησης) και στην Eni θεωρούν καίριας οικονομικής και ψυχολογικής σημασίας το πρώτο κτύπημα να είναι πετυχημένο και να μην χρειαστεί δεύτερο. Οι γεωτρητικές εργασίες θα υποστηρίζονται από σκάφη ανεφοδιασμού και ελικόπτερα. Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη φάση «δοκιμές παραγωγής».

Το Saipem, σε αντίθεση με την πλατφόρμα που χρησιμοποίησε η Noble στο Οικόπεδο 12, δεν θα πιάσει λιμάνι αλλά θα πάει απευθείας στο πρώτο σημείο που θα μπει το τρυπάνι.

Το πλοίο θα βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο με στόχο να πραγματοποιήσει όλες τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, συνολικά τέσσερις. Οι τέσσερις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ - που μπορεί να αυξηθούν σε έξι - αφορούν δύο το τεμάχιο 9, μία το ερευνητικό τεμάχιο 3 και μία το ερευνητικό τεμάχιο 2.

Στο τεμάχιο 3, η διερευνητική γεώτρηση φέρει την ονομασία Kinyras και θα γίνει στην περιοχή Sphinx στο ίδιο βάθος με την γεώτρηση Zenon.

Στο τεμάχιο 9 θα γίνουν δύο ερευνητικές γεωτρήσεις με τα ονόματα Αmathusa και Onasagoras.O Onasagoras θα γίνει στην περιοχή Jason που απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή και η Amathusa στην περιοχή έρευνας Thesus που επίσης απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή. Το βάθος των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 9 υπολογίζεται το ίδιο με αυτές στα οικόπεδα 2 και 3.

Οι περιοχές Jason, Tiamat, Theseus και Sfinx έχουν προσδιοριστεί μετά την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων σεισμικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του αποταμιευτήρα, αυτές οι περιοχές διερευνήθηκαν περαιτέρω μέσω γεωφυσικών ερευνών και περιβαλλοντικών δειγματοληψιών.

Παράλληλα, εντατικές είναι τις τελευταίες βδομάδες και οι προετοιμασίες στο λιμάνι Λάρνακας από την Medserv Cyprus Ltd (Καραμοντάνης) σε σχέση με τις υποστηρικτικές εργασίες για τις έρευνες. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα είναι και η Halliburton σε σχέση με την παραγωγή της υγρής λάσπης.