Δεν Προτίθενται να Πληρώσουν Ρήτρες ΄Take or Pay΄οι Ηλεκτροπαραγωγοί

Δεν Προτίθενται να Πληρώσουν Ρήτρες ΄Take or Pay΄οι Ηλεκτροπαραγωγοί
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 12 Σεπτεμβρίου 2014 - 07:46
Με τα νομικά όπλα παρά πόδας είναι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που η ΔΕΠΑ αποφασίσει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα take or pay για τις μειωμένες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται

Με τα νομικά όπλα παρά πόδας είναι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που η ΔΕΠΑ αποφασίσει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα take or pay για τις μειωμένες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, οι μονάδες των οποίων έχουν καταλήξει να είναι ανενεργές τον περισσότερο καιρό από την αρχή του έτους, για λόγους για τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δεν ευθύνονται οι ίδιοι, εμφανίζονται να μην είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν και το κόστος του take or pay. Αντίθετα, έχουν ξεκινήσει να διερευνούν όλες τις νομικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, με πρώτη τη διαιτησία.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, στο τέλος του έτους θα κλείσει με ένα έλλειμμα περίπου 5.000.000 MWh λόγω μη απορρόφησης φυσικού αερίου, το οποίο μεταφράζεται σε αξία στα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει στην Gazprom, ως ρήτρα. Αντίστοιχα, το κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ για τον ίδιο λόγο εκτιμάται σε ένα σεβαστό ποσό.

Τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τη ΔΕΠΑ, ωστόσο, πηγές της εταιρίας που μίλησαν στο energia.gr αναγνωρίζουν τη μείωση των πωλήσεων της κατά 20% από τον Ιανουάριο έως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τη «διαρροή» να προέρχεται κατά βάση από την ηλεκτροπαραγωγή, που αντιπροσωπεύει το 66% των πωλήσεων της επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ εξακολουθεί να προβληματίζεται για την ενεργοποίηση της ρήτρας take or pay στους πελάτες της, αντιλαμβανόμενη την οικονομική πίεση που συνεπάγεται. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το όλο θέμα είναι νωρίς να συζητηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το έτος, συνεπώς, δεν υπάρχει συνολική εικόνα για το τι θα συμβεί έως το Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί μία μέση λύση με την Gazprom, δηλαδή, αν και στα τέλη Δεκεμβρίου εξακολουθεί και υπάρχει η «τρύπα» στην απορρόφηση των συμβατικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, δεν αποκλείεται να προταθεί στη ρωσική εταιρία να προπληρωθούν φορτία φυσικού αερίου, η παράδοση των οποίων θα μετακυλυθεί στο 2015, προκειμένου να αποφύγει η ΔΕΠΑ να καταβάλει πέναλτι. Όλα αυτά, βέβαια, παραπέμπονται στο τέλος του έτους και είναι θέμα διαπραγματεύσεων με την Gazpom.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρχές του έτους, τα οποία, όπως λένε, δεν εξετάζονται από την άποψη των επιπτώσεων τους στην αγορά και εν τέλει στην ίδια την ασφάλεια του συστήματος. Σε αυτή τη λογική εμπίπτουν, ο κανόνας του 30%, η κατάργηση του cost recovery και η προωθούμενη αναμόρφωση των ΑΔΙ, καθώς και οι αθρόες εισαγωγές ειδικά από την Ιταλία, που έχουν εκτοπίσει τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου από τα μέσα Ιουλίου. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, τις συναντήσεις και την ενημέρωση που έχουν κάνει προς το ΥΠΕΚΑ, δεν βλέπουν να λαμβάνονται μέτρα που θα απέτρεπαν να ξεσπάσει σύγκρουση στην ηλεκτρική αγορά, εάν και εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες take or pay. Πάντως, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν είναι διατεθειμένοι «να πληρώσουν το μάρμαρο».

Κατά την άποψη τους, θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, η ΔΕΠΑ να προβεί σε μια επείγοντος χαρακτήρα διαπραγμάτευση με όλους τους προμηθευτές της για το θέμα της αναδιάρθρωσης των ποσοτήτων που λαμβάνει. Δεύτερον, να βρεθεί ένας τρόπος ορθολογικοποίησης των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία ο περιορισμός ή η απαγόρευση τους. Οι εισαγωγές δεν θα πρέπει να λειτουργούν σε βάρος του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, υποστηρίζουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, γιατί η απαξίωση της εγχώριας παραγωγής μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.

Το θέμα με τις εισαγωγές ηλεκτρισμού είχε θέσει εμμέσως πλην σαφώς και η ΡΑΕ, στην εκδήλωση που είχε κάνει ο ΑΔΜΗΕ, τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την επαναλειτουργία του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδος-Ιταλίας. Ο αντιπρόεδρος του Ρυθμιστή Μίλτος Ασλάνογλου είχε επισημάνει την ανάγκη να επιλυθούν ζητήματα που έχουν κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. «Οι διαφορές που υφίστανται μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε», είχε προειδοποιήσει.