Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις τρεις συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο (Δυτικά).
Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις τρεις συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο (Δυτικά).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης των τριών συμβάσεων προκάλεσε σήμερα την αντίδραση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη στάση της, να κάνει την υπέρβαση και να ψηφίσει υπέρ, προκειμένου οι τρεις αυτές συμβάσεις να περάσουν από τη Βουλή με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Εκτός από τις τρεις συμβάσεις εισάγεται και μία τέταρτη που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος. Αυτή η τέταρτη σύμβαση είναι η μόνη που εξασφαλίζει την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τις άλλες τρεις διότι συνιστούν εκποίηση του υπεδαφικού πλούτου με διαδικασίες fast track.

«Ασκήσαμε ύψιστο πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς ημέρες το υπουργείο πηγαίνει σε ανοιχτές συνεδριάσεις με τα περιφερειακά συμβούλια στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά οι τοπικές κοινωνίες. Δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η ολιγομελής ομάδα του υπουργείου που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αισθάνονται εθνική υπερηφάνεια που κατατίθενται προς κύρωση οι συγκεκριμένες συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και πως θεωρούν ότι άσκησαν ύψιστο πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον.

«Θεωρούμε ότι ασκήσαμε ύψιστο πατριωτικό καθήκον. Δηλώνω, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκ μέρους της 20μελούς ομάδας που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, ότι εμείς με τις συμβάσεις αυτές ασκήσαμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δημόσια και διεθνώς. Τα ασκήσαμε. Τα εφαρμόσαμε. Την ΑΟΖ την εφαρμόσαμε. Και κάνουμε διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν τολμούσε κανένας προηγούμενος υπουργός, καμία προηγούμενη κυβέρνηση να διανοηθεί ότι θα έκανε. Πολύ πιο έξω από τα έξι ναυτικά μίλια. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό» είπε ο κ. Μανιάτης.

Ταυτόχρονα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ασκεί και ύψιστο κοινωνικό καθήκον διότι με τις συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το υπουργείο δίνει ελπίδα και προοπτική στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξει 15 με 18 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα υπάρξουν. «Κανένας κύριος δεν επιτρέπεται πια να ακουμπήσει τα δημόσια έσοδα από τα κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων διότι, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλα αυτά τα δημόσια έσοδα θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Και όποιος μετέπειτα υπουργός τολμάει, ας τον αλλάξει αυτό το νόμο» είπε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ασκεί και ύψιστο αναπτυξιακό καθήκον, διότι ανοίγει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και όχι μόνο των υδρογονανθράκων, γιατί διαμορφώνεται μια νέα αγορά, ένας νέος τομέας της οικονομίας που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Η ΝΔ
Σημαντικό βήμα για τη χώρα, χαρακτήρισε την κύρωση των τριών συμβάσεων ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί έναν τομέα που μπορεί ουσιαστικά να συμβάλει στην ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με όρους διαφάνειας και με σεβασμό στο περιβάλλον, θα ενισχύσει πολλές περιοχές στη χώρα και τα αναμενόμενα έσοδα είναι σημαντικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Προϊόντα εξωθεσμικών επιτροπών χαρακτήρισε τις συμβάσεις ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Αλεξόπουλος και ξεκαθάρισε ότι θα τις καταψηφίσει διότι δεν προάγουν και δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και διότι εκχωρούν, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο- μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ιδιώτες μισθωτές. Ο κ. Αλεξόπουλος απευθύνθηκε εξάλλου στον υπουργό, λέγοντας: «Κάνουμε έκκληση κύριε υπουργέ. Σταματήστε τώρα τον διαγωνισμό για τις νέες παραχωρήσεις. Αξιολογείστε πρώτα τα αποτελέσματα των τριών παραχωρήσεων, την κύρωση που συζητάμε σήμερα και μετά αποφασίζετε τους όρους για τις νέες παραχωρήσεις. Δεν δικαιούστε πλέον ως μια κυβέρνηση μειοψηφίας να δεσμεύσετε με τις πολιτικές σας το μέλλον. Η όποια επιχειρησιακή έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πρέπει να αφεθεί στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή». Ο κ. Αλεξόπουλος κάλεσε ακόμη τον κ. Μανιάτη να εγκαταλείψει την ιδέα πως οι συμβάσεις αυτές, καθαγιασμένες από μια φαινομενικά διαυγή κοινοβουλευτική διαδικασία, θα τον απαλλάξουν από τις ευθύνες που βαρύνουν τις επιλογές του.

Το ΠΑΣΟΚ
«Πρέπει εμείς οι ίδιοι να επιδιώκουμε να έχει το εθνικό κοινοβούλιο την ευθύνη κύρωσης τέτοιων συμβάσεων» σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας που δήλωσε «υπέρ» και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Γκόκας είπε ότι οι συμβάσεις αυτές κατατίθενται σε μια κομβική στιγμή, που η Ελλάδα οδεύει στη μετά Μνημονίου εποχή και υπογράμμισε τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Χαρακτήρισε ακόμη σημαντικό ότι η αξιοποίηση τέτοιων πόρων θα κατευθυνθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και επειδή συνδέονται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα με την κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ
Σοβαρές ενστάσεις για τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου των αναδόχων και των ενεργειών τους, διατύπωσε η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ, Ραχήλ Μακρή και δήλωσε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται για τη στάση του. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι όλες οι συμβάσεις είναι υπέρ των εργολάβων και ότι, ουσιαστικά, το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει τον ελεγκτικό και εποπτικό του ρόλο. Η κ. Μακρή αναφέρθηκε ειδικότερα σε διατάξεις που ορίζουν ότι οι επιτροπές με εποπτικό ρόλο θα έχουν τρία μέλη από το δημόσιο και τρία από τον εργολάβο και επισήμανε ότι σε κρίσιμα θέματα θα απαιτούνται ομόφωνες αποφάσεις.

Η ΧΑ
«Τα πλούσια κοιτάσματα είναι αλλού σε αυτή τη χώρα. Εμείς όμως δεν προχωράμε, διότι έχουμε άτολμες κυβερνήσεις. Πού είναι η ΑΟΖ; Που είναι τα 12 ναυτικά μίλια, πού είναι κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης;» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, που χαρακτήρισε τις συμβάσεις αποικιοκρατικές διότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τη δύναμη να επιβάλλει αλλά μόνο ζητάει ελεημοσύνη.

Η ΔΗΜΑΡ
Επιφυλάξεις για το εύρος της δυνατότητας του δημοσίου στην επίβλεψη και παρακολούθηση της όλης διαδικασίας, διατύπωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει θέμα και για το μίσθωμα, καθώς «η διεθνής πρακτική λέει πως σε άλλες χώρες είναι υψηλότερο» αλλά και για το θέμα της φορολογίας. «Η φορολόγηση είναι μόλις 20% και 5% για τις τοπικές κοινωνίες όταν 26% φορολογείται από μηδέν έσοδα ο μικρός επιχειρηματίας και 33% τα μεγαλύτερα εισοδήματα» είπε η βουλευτής. Η κ. Ξηροτύρη κάλεσε την κυβέρνηση να βελτιώσει το πλαίσιο περιβαλλοντικών ελέγχων και εξέφρασε επιφυλάξεις και για τη διάρκεια εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ
«Η κυβέρνηση προχωρά στην παράδοση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια χούφτα πολυεθνικών» κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι αυτές οι συμβάσεις έρχονται σε μια περίοδο με σημαντικές εξελίξεις, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από σύγκρουση ενεργειακών συμφερόντων. «Καταψηφίζουμε, γιατί πρόκειται για συμβάσεις παραχώρησης του εγχώριου πλούτου ο οποίος δεν θα αξιοποιηθεί για τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Οι ανεξάρτητοι
Επιφυλάξεις δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, αναρωτήθηκε πού πήγε η περίφημη ρήτρα ανάπτυξης την οποία είχε εξαγγείλει η ΝΔ και εκτίμησε ότι το καθεστώς φορολόγησης είναι χαμηλό.