Για μια περίοδο μόλις 20 ημερών η ΔΕΠΑ εμφανίζεται έτοιμη να διαχειρισθεί την επαπειλούμενη κρίση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμη κι αν η ζήτηση εμφανισθεί ιδιαίτερα αυξημένη. Πέρα, όμως, από αυτό το διάστημα εκτιμά ότι το πρόβλημα θα έχει ξεφύγει από την ίδια και θα έχει μετατραπεί σε καθαρά πανευρωπαϊκό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Για μια περίοδο μόλις 20 ημερών η ΔΕΠΑ εμφανίζεται έτοιμη να διαχειρισθεί την επαπειλούμενη κρίση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμη κι αν η ζήτηση εμφανισθεί ιδιαίτερα αυξημένη. Πέρα, όμως, από αυτό το διάστημα εκτιμά ότι το πρόβλημα θα έχει ξεφύγει από την ίδια και θα έχει μετατραπεί σε καθαρά πανευρωπαϊκό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το κρίσιμο ζήτημα που αποτελεί άγνωστο παράγοντα είναι η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα, η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται αναπότρεπτη. Πηγές της ΔΕΠΑ που μίλησαν στο energia.gr, εκτιμούν ότι τα αποθέματα της Ρεβυθούσας, μαζί με το αέριο από την Αλγερία συν την επιπλέον αγορά LNG από τη spot αγορά, θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για ένα 20ημερο, ακόμη και στο πικ της. Όπως αναφέρεται, στο διάστημα αυτό θα χρειασθεί μόνον ένα ακριβό φορτίο LNG. Με βάση αυτό το σχεδιασμό η ΔΕΠΑ εμφανίζεται έτοιμη να καλύψει από τη ρευστότητα της και τις επιπλέον ανάγκες προμήθειας της χώρας, χωρίς επιπτώσεις στην κατανάλωση. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά από τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ έχει προετοιμασθεί απόλυτα και έχει προσαρμοσθεί στα στρες τεστ που επιβάλει η Ε.Ε.

Βεβαίως, ο σχεδιασμός αυτός έχει ένα ακόμη άγνωστο παράγοντα. Πώς θα συμπεριφερθεί η γειτονική Τουρκία, που μας προμηθεύει αέριο μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού. Και είναι γνωστή η συμπεριφορά της σε περιόδους κρίσης. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι θα χρειασθούν έξτρα φορτία LNG.

Πέραν του 20ημέρου, το όλο θέμα της κάλυψης των αναγκών της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο το χειμώνα διαμηνύεται ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο της ευθύνης της ΔΕΠΑ. Θα μετατεθεί με πιεστικό τρόπο στην ίδια την κυβέρνηση, αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., καθώς η προμήθεια με επιπλέον LNG, οι τιμές του οποίου ήδη έχουν πάρει την ανιούσα, θα συνεπάγεται πολύ ακριβό κόστος, το οποίο δεν προτίθεται να επωμισθεί μόνη της η ΔΕΠΑ, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να το μετακυλήσει στους πελάτες της. Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν πολύ μεγάλη εξάρτηση από το αέριο μέσω αγωγών, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η οικονομική στήριξη και από την Ε.Ε.