Ο ρυθμός μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες και όπως τα στοιχεία δείχνουν η μεγάλη πτώση ίσως να ανήκει πια στο παρελθόν.

Ο ρυθμός μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες και όπως τα στοιχεία δείχνουν η μεγάλη πτώση ίσως να ανήκει πια στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), τον Ιούνιο η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μειώθηκε κατά 0,44% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η συνολική μείωση ήταν 1,32%, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 η πτώση ξεπερνούσε το 3%.

Οσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρισμού πάντως παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2014 η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε κατά 12,35% και το «κενό» καλύφθηκε από εισαγωγές. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η μη λειτουργία ή υπολειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου μετά την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με την περίσσεια ενέργειας στη Βουλγαρία, που οδήγησε χαμηλότερα τις τιμές και έκανε πιο ελκυστικές τις εισαγωγές. Τον Ιούνιο η παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 14,24%.

Οι καθαρές εισαγωγές από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Τουρκία έφθασαν στις 3.276.000 Mwh, από 672 Mwh το πρώτο εξάμηνο του 2013. Από την Ιταλία, η διακίνηση ηλεκτρισμού ήταν μηδενική, αφού δεν λειτουργούσε η διασύνδεση.

Από στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) προκύπτει ότι για δύο μήνες η συνολική ζήτηση παρουσίασε αύξηση, έστω και οριακή, ενώ θετικό πρόσημο παρουσίασε και η κατανάλωση στο δίκτυο, που αφορά σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Συνολικά στο εξάμηνο η κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις μεγάλες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση (χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.) αυξήθηκε κατά 1,6%.

Παραγωγή
Στο επίπεδο της παραγωγής σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 36%, ενώ από τις λιγνιτικές μονάδες αυξήθηκε κατά 7%. Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (+5%), καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ.

Οσο για τη μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 51,94 ευρώ/MWh, έναντι 32,30 ευρώ/MWh τον Ιούνιο του 2013. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2014 η οριακή τιμή δείχνει να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου