Στις Φλόγες η Λιβυκή Πρωτεύουσα, Ενώ Φεύγουν οι Διπλωμάτες

Στις Φλόγες η Λιβυκή Πρωτεύουσα, Ενώ Φεύγουν οι Διπλωμάτες
από την εφημερίδα Καθημερινή
Τρι, 29 Ιουλίου 2014 - 13:39
Τεράστιες πυρκαγιές σε δύο δεξαμενές καυσίμων ξέσπασαν χθες κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Τρίπολης, ύστερα από ρίψη ρουκετών, καθώς ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες της Λιβύης, οι οποίες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Τεράστιες πυρκαγιές σε δύο δεξαμενές καυσίμων ξέσπασαν χθες κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Τρίπολης, ύστερα από ρίψη ρουκετών, καθώς ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες της Λιβύης, οι οποίες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου. Οι πυρκαγιές βγήκαν εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο οποίος ανέφερε ότι οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν οριστικά από το σημείο λόγω των μαχών.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, όταν μία ρουκέτα έπληξε δεξαμενή, η οποία περιείχε πάνω από έξι εκατομμύρια λίτρα καυσίμων. Οι δεξαμενές της NOC, που συνολικά περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα πετρελαίου, βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε από τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια ώστε να κατορθώσει να περιορίσει το μέγεθος της «ανθρώπινης και περιβαλλοντικής καταστροφής, η οποία θα έχει συνέπειες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Το αεροδρόμιο της Τρίπολης λόγω της σύγκρουσης και των ζημιών που έχει υποστεί έπαυσε τη λειτουργία του.

Οι ξένες κυβερνήσεις παρακολουθούν αδύναμες τη Λιβύη να βυθίζεται στο χάος, ενώ πολλές δυτικές χώρες έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι πρεσβείες πολλών κρατών έχουν κλείσει ή αναμένεται να κλείσουν και οι διπλωμάτες έχουν ανακληθεί, εφόσον οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ομάδες των ανταρτών συνεχίζονται δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμά τους. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Τουρκίας έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Αμερικανός πρέσβης Κρις Στίβενς σκοτώθηκε ύστερα από επίθεση ανταρτών μαζί με ακόμα τρία άτομα στη Βεγγάζη. Η Ολλανδία, οι Φιλιππίνες και η Αυστρία αποφάσισαν χθες την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού τους. Η ιταλική πρεσβεία βοήθησε εκατό πολίτες της και άλλους ξένους επισκέπτες να διαφύγουν οδικώς ή με αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας. Επίσης, η Μανίλα προειδοποίησε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Λιβύη πριν χαθούν όλες οι διέξοδοι και η αποχώρηση γίνει πολύ δύσκολη.

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή
Εξάλλου, μία αυτοκινητοπομπή της βρετανικής πρεσβείας, που κατευθυνόταν προς την Τυνησία, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους σε μια προσπάθεια πειρατείας, έξω από την Τρίπολη την Κυριακή. Δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ ένα όχημα υπέστη βλάβη.

Μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η κυβέρνηση της χώρας και ο στρατός αδυνατούν να ελέγξουν τους ένοπλους αντάρτες που συνέβαλαν στην κατάρρευση του καθεστώτος και αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η λιβυκή κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει έκκληση στη διεθνή κοινότητα ώστε η Λιβύη να μην καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη επιχείρησαν την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός και μιας πολιτικής συμφωνίας μέσω του προσφάτως εκλεγμένου Κοινοβουλίου, που πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο. «Εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Λιβύη μέσω του ειδικού απεσταλμένου μας σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί περισσότερος διάλογος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι πρώην αντικαθεστωτικοί αντάρτες συχνά εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο, ενώ στο παρελθόν έχουν καταλάβει υπουργεία.