Τ’ αντικρουόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι θα χρειαστεί ακόμη μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπει αμετάκλητα στον δρόμο της ανάκαμψης. Αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού προς την ιδιωτική οικονομία δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη επέκταση της ανάπτυξης που προβλέπουν οι οικονομικοί δείκτες είναι μάλλον ευάλωτη

Τ’ αντικρουόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι θα χρειαστεί ακόμη μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπει αμετάκλητα στον δρόμο της ανάκαμψης. Αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού προς την ιδιωτική οικονομία δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη επέκταση της ανάπτυξης που προβλέπουν οι οικονομικοί δείκτες είναι μάλλον ευάλωτη.

Η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πολύ σημαντικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αν η κρίση βγει εκτός ελέγχου πλήττοντας καίρια το εμπόριο Ε.Ε.-Ρωσίας θα μπορούσε να βυθίσει την Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρισμού, απειλώντας ευθέως την αναιμική οικονομική ανάκαμψη που άρχισε την άνοιξη του 2013. Πολύ περισσότερο αν η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ν’ απειληθεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται πιθανό προς το παρόν. Ακριβώς εξαιτίας των γεωπολιτικών απειλών σε Ουκρανία και δευτερευόντως σε Γάζα και Ιράκ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούλιο στο 108, από 109,7 τον Ιούνιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, όπως ανακοίνωσε χθες το ινστιτούτο Ifo. «Η επίδραση που θα έχει η ένταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη ασαφής, αλλά σίγουρα ενισχύει την αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρηματιών», σχολίασε χθες στο Reuters ο Γιοργκ Ζένερ, επικεφαλής οικονομολόγος της KfW. «Αν η κατάσταση ηρεμήσει, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί ξανά μετά την παύση του β΄ τριμήνου», προσθέτει.

Το πρόβλημα της ρευστότητας

Είναι γεγονός ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα και παράλληλα οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 14% το πρώτο τετράμηνο του 2014. Μπορεί την Πέμπτη ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών σε μεταποίηση και υπηρεσίες (PMI) στην Ευρωζώνη ν’ ανήλθε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει τόσο αδύναμη ώστε εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλήρη στασιμότητα αν ενισχυθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια είναι η πιστωτική συρρίκνωση. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο συνεχίστηκε ο περιορισμός των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα αν και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός. Τα δάνεια των τραπεζών περιορίστηκαν κατά 1,7% τον Ιούνιο (σε ετήσια βάση) σε σχέση με μείωση 2% τον Μάιο. Ο νέος γύρος φθηνού δανεισμού προς τις τράπεζες με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο κ. Μάριο Ντράγκι τον Ιούνιο πιστεύεται ότι περιόρισε τη συρρίκνωση του δανεισμού, ωστόσο δεν θα πρέπει ν’ αναμένεται σημαντική αλλαγή της κατάστασης πριν από τον Νοέμβριο οπότε και θ’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στην τραπεζική βιομηχανία μετά την ολοκλήρωση των σκληρών τεστ της ΕΚΤ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")