Ξανά Off το Καλώδιο με Ιταλία - Με Τεχνάσματα η Αντιμετώπιση των Αρνητικών Συνεπειών

Ξανά Off το Καλώδιο με Ιταλία - Με Τεχνάσματα η Αντιμετώπιση των Αρνητικών Συνεπειών
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 28 Ιουλίου 2014 - 11:28
Με τεχνάσματα και σπασμωδικές ενέργειες φαίνεται να γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η επαναλειτουργία του καλωδίου διασύνδεσης με την Ιταλία. Δύο μόλις ημέρες μετά την πανηγυρική εκδήλωση για την ηλεκτρική επανασύνδεση των δύο χωρών το καλώδιο βγαίνει εκτός για σήμερα, από τις 6 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ΑΔΜΗΕ την ίδια ημέρα της εκδήλωσης, την προηγούμενη Παρασκευή, κατά την οποία αναδείχθηκαν μόνον τα θετικά στοιχεία της επαναλειτουργίας του μετά από επτά μήνες πλήρους διακοπής

Με τεχνάσματα και σπασμωδικές ενέργειες φαίνεται να γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η επαναλειτουργία του καλωδίου διασύνδεσης με την Ιταλία. Δύο μόλις ημέρες μετά την πανηγυρική εκδήλωση για την ηλεκτρική επανασύνδεση των δύο χωρών το καλώδιο βγαίνει εκτός για σήμερα, από τις 6 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ΑΔΜΗΕ την ίδια ημέρα της εκδήλωσης, την προηγούμενη Παρασκευή, κατά την οποία αναδείχθηκαν μόνον τα θετικά στοιχεία της επαναλειτουργίας του μετά από επτά μήνες πλήρους διακοπής.

Ωστόσο, το καλώδιο από την πρώτη ημέρα που δόθηκε σε λειτουργία, στις 17 Ιουλίου, σήμανε συναγερμό στη ΔΕΠΑ, καθώς έβλεπε τις καταναλώσεις φυσικού αερίου να μειώνονται δραστικά, αφού οι αθρόες φθηνές εισαγωγές από την Ιταλία - χωρίς αμφίδρομη κίνηση – αντικατέστησαν κυριολεκτικά τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, με άμεσο κίνδυνο να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πληρώσει ρήτρες take or pay. Το ίδιο πρόβλημα, με διαβαθμίσεις, αντιμετώπιζαν και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, οι μονάδες των οποίων δεν λειτούργησαν καθόλου στη διάρκεια μίας εβδομάδας. Έτσι, η ελλιπής προσαρμογή της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες στρεβλώσεις έδειχναν να ακυρώνουν επί της ουσίας την αξία των διασυνδέσεων, γεγονός που επισήμανε και η ΡΑΕ στην εκδήλωση της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιλυθούν διαφορές στο θεσμικό πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς, ώστε και οι δύο πλευρές, Ελλάδα-Ιταλία, να συμμετέχουν και να επωφελούνται ισότιμα από τη διασύνδεση.

Ενδεικτικό στοιχείο του συναγερμού που σήμανε με τις αθρόες εισαγωγές από την Ιταλία ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου και εκπροσώπων της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΠΑ και του ΕΣΑΗ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, στη σύσκεψη τέθηκαν υπόψη του υπουργείου οι αρνητικές συνέπειες που προέκυψαν τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τους ανεξάρτητους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, από τη δυναμικότητα της ΔΕΠΑ, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του καλωδίου, έλειπε μία μονάδα 400 MW, με εκτιμώμενες ημερήσιες απώλειες της τάξης των 600.000 ευρώ. Εάν μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, συνεχισθεί η ίδια εικόνα με τις εισαγωγές ως τα τέλη του έτους η ΔΕΠΑ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταβάλει στους προμηθευτές της ρήτρες take or pay αξίας 100 εκατ. ευρώ. Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, αν και όχι της ίδιας έντασης όλοι.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, την προηγούμενη Τετάρτη μπήκε στο Σύστημα για τρεις ώρες και με τα τεχνικά ελάχιστα η μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Ήρωνα και μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, η ίδια μονάδα λειτούργησε όλες τις ώρες με 195 MW/ώρα. Όλες οι υπόλοιπες μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών εξακολουθούν να είναι εκτός Συστήματος έως και σήμερα. Η ΔΕΗ δουλεύει τις μονάδες φυσικού αερίου έτσι ώστε να μην κινδυνέψει να πληρώσει take or pay.

Όπως είπε παράγοντας της αγοράς στο energia.gr, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η λειτουργία του καλωδίου με την Ιταλία και να είχε ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom, ώστε να είναι μικρότερες οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες που παίρνουμε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, άλλος παράγοντας της αγοράς την εκ νέου διακοπή του καλωδίου επέκρινε την περιστασιακή, όπως τη χαρακτήρισε, ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται. «Να αποφασίσουν επιτέλους και να μας πουν τι τους βολεύει. Δεν μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν τους ενδιαφέρει τελικά η αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τους δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο το καλώδιο λειτουργεί με ημερήσιους πλειστηριασμούς, γεγονός που εξυπηρετεί, όπως υποστηρίχθηκε, τη διαχείριση της κατά περίπτωση λειτουργίας του, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί εάν έπρεπε να εξυπηρετούνται μηνιαία δικαιώματα. Αυτό θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσει σταδιακά η μείωση των φορτίων, λόγω υποχώρησης της ζήτησης.