Υπέρ Αυστηρότερων Κυρώσεων Κατά της Μόσχας και το Βερολίνο Αρκεί το Βάρος να Διαμοιραστεί Ισόρροπα Εντός ΕΕ

Υπέρ Αυστηρότερων Κυρώσεων Κατά της Μόσχας και το Βερολίνο Αρκεί το Βάρος να Διαμοιραστεί Ισόρροπα Εντός ΕΕ
energia.gr
Δευ, 28 Ιουλίου 2014 - 11:02
Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει πιθανές αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αρκεί το βάρος των κυρώσεων αυτών να διαμοιραστεί δίκαια σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει πιθανές αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αρκεί το βάρος των κυρώσεων αυτών να διαμοιραστεί δίκαια σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

 

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χθες, Κυριακή, ο Γερμανός ΥΠΕΞ ότι η ΕΕ «δημιούργησε τις συνθήκες» για να «αυξηθεί η πίεση» προς την Ρωσία μέσω των προταθέντων, την περασμένη εβδομάδα, κυρώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την άμυνα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την ενεργειακή βιομηχανία.

 

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times σε σχετικό τους δημοσίευμα, ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα πρέπει να είναι ισορροπημένα ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Αν υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, τότε θα πρέπει να βαρύνουν την Ευρώπη ως σύνολο», τόνισε.

 

Οι παρατηρήσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τους Financial Times, δείχνουν πως παρ’ ό, τι το Βερολίνο είναι όλο και περισσότερο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας σε πολλούς τομείς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πιθανόν, μεγάλες διαφωνίες σχετικά με την εφαρμογή τους.

 

Οι δηλώσεις Σταινμάγερ πραγματοποιήθηκαν εν όψει της σημερινής συνάντησης πρέσβεων των Μονίμων Αντιπροσωπειών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η διεύρυνση της λίστας με τα πρόσωπα από το περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση βίζας και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Οι ευρωπαϊκές αυτές κυρώσεις, αν και θα έρχονται σε χρονικά μεταγενέστερο χρόνο αυτών των ΗΠΑ, αναμένεται να έχουν σοβαρότερη επίδραση στην Ρωσία, καθώς σημαίνοντες παράγοντες της χώρας ταξιδεύουν και επενδύουν πολύ περισσότερο στην Ευρώπη απ’ ό, τι στις ΗΠΑ.

 

Εξάλλου, αύριο, Τρίτη, οι πρέσβεις των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες πρόκειται να συζητήσουν βαριές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας, πλέον, σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, και όχι μόνο σε μεμονωμένα πρόσωπα ή εταιρείες, όπως στα προηγούμενα «κύματα» κυρώσεων.

 

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εξάλλου, και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, έχει τις τελευταίες εβδομάδες λάβει μια πιο σκληρή γραμμή, καθώς υπήρξε ολιγωρία της ρωσικής πλευράς σε σχέση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις προς την Γερμανία για μια πιο συνεργάσιμη στάση στην κρίση της Ουκρανίας.

 

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία έχουν ασκήσει πίεση στο Βερολίνο να υποστηρίξει πιο ευρείες κυρώσεις. Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο Σταινμάγερ, η απόφαση να διευρυνθούν οι κυρώσεις, προήλθε από την αποτυχία της Μόσχας να σταματήσει τις διασυνοριακές ροές μαχητών και όπλων προς τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.