Προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων με στόχο πλέον την ρωσική οικονομία επετεύχθη μεταξύ των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ την Παρασκευή βράδυ(25/7). Δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία, καθώς απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με διπλωμάτες

Προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων με στόχο πλέον την ρωσική οικονομία επετεύχθη μεταξύ των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ την Παρασκευή βράδυ(25/7). Δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία, καθώς απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Μετά από ένα μαραθώνιο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, που διήρκησε σχεδόν ένα διήμερο, οι πρέσβεις των κρατών-μελών αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της ΕΕ θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την τρέχουσα εβδομάδα για το ζήτημα αυτό, στη βάση των νομικών προτάσεων, που έχουν γίνει, σύμφωνα με το Reuters. Η Κομμισιόν έχει υποβάλλει προς συζήτηση προτάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τους τομείς της αμυντικής και της ενεργειακής τεχνολογίας και στα είδη τα οποία αποκαλούνται «διπλής χρήσης», που είναι δηλαδή κατάλληλα για πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς.

Επί πλέον είναι πιθανό να πληγούν και τράπεζες που έχουν καίρια σημασία για την ρωσική οικονομία. Πάντως, οι περιορισμοί θα επηρεάσουν μόνο τον πετρελαϊκό κόσμο και όχι τον τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές. Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επί κεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθρην Άστον, δήλωσε ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά χωρίς να δώσει σαφείς εγγυήσεις. « Η κατεύθυνση του ταξιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής, αλλά ακόμη ταξιδεύουμε», είπε η Κοτσίγιαντσιτς στους δημοσιογράφους. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το κείμενο και ποιες είναι οι επιλογές που θα προτείνει η Κομμισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των κυρώσεων, και το εάν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ήδη συμφωνημένες κρατικές συμβάσεις στην Ρωσία πλοία Mistral αξίας 1,2 δις ευρώ. «Ως ένα βαθμό, όλοι σπεύδουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα δικά τους, εθνικά συμφέροντα», ώστε να πληγούν όσο το δυνατό λιγότερο, επεσήμανε ενδεικτικώς ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Πάντως, χθες έγινε γνωστό ότι οι γερμανικές βιομηχανίες θα υποστήριζαν απολύτως αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά τις απώλειες που θα συνεπάγονταν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Ανατολικές Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σχέσεις Έκχαρντ Κόρντες στην Handelsblatt. «Αν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα, θα το πληρώσουμε», δήλωσε ο Κόρντες, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων. «Η διαχείριση της καταστροφής (σ σ. Την κατάρριψη του αεροσκάφους) ήταν μια πράξη απανθρωπιάς» δήλωσε και έκανε λόγο για «ενοχλητική συμπεριφορά των αυτονομιστών» με την λεηλασία των συντριμμιών. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούττε κατέστησε σαφές ότι η χώρα που θα υποστηρίζει την επιβολή σκληρότερων και ευρύτερων κυρώσεων, εάν η Μόσχα συνεχίσει να εξοπλίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.