Στην κατάργηση των κατώτατων ορίων προϋπολογισμού δημοσίων έργων, βάσει των οποίων μπορούσαν να συμμετέχουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς οι εργοληπτικές εταιρείες με βάση το πτυχίο τους, προχωρεί η κυβέρνηση, μέσω σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε το υπ. Υποδομών στο νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας. Επί της ουσίας, η κατάργηση αυτή θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετέχουν ανεμπόδιστα και στους διαγωνισμούς έργων μικρότερου προϋπολογισμού
Στην κατάργηση των κατώτατων ορίων προϋπολογισμού δημοσίων έργων, βάσει των οποίων μπορούσαν να συμμετέχουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς οι εργοληπτικές εταιρείες με βάση το πτυχίο τους, προχωρεί η κυβέρνηση, μέσω σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε το υπ. Υποδομών στο νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας. Επί της ουσίας, η κατάργηση αυτή θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετέχουν ανεμπόδιστα και στους διαγωνισμούς έργων μικρότερου προϋπολογισμού.

Πλέον, δεν θα υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο ανά τάξη εργοληπτικού πτυχίου, παρά μόνο ανώτατο όριο, το οποίο αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ανάλογα με την τάξη. Ειδικότερα, για την Α1 τάξη το ανώτατο όριο διαμορφώνεται σε 150.000 ευρώ (από 90.000 ευρώ), για την Α2 τάξη σε 500.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ), για την πρώτη τάξη σε 1,25 εκατ. ευρώ (από 900.000 ευρώ), για τη δεύτερη τάξη σε 2,5 εκατ. ευρώ (από 1,5 εκατ. ευρώ), για την τρίτη τάξη σε 5 εκατ. ευρώ (από 3,75 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη τάξη σε 10 εκατ. ευρώ (από 7,5 εκατ. ευρώ), για την πέμπτη τάξη σε 30 εκατ. ευρώ (από 22 εκατ. ευρώ), για την έκτη τάξη σε 55 εκατ. ευρώ (από 44 εκατ. ευρώ), ενώ για την έβδομη τάξη δεν υπάρχει κάποιο όριο. Η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από σχετική προειδοποίηση που έλαβε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει πως η κατηγοριοποίηση των κατασκευαστικών εταιρειών οδηγεί στον αποκλεισμό τους από έργα άλλης κατηγορίας, γεγονός που αντίκειται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη μέχρι σήμερα νομοθεσία, οι τεχνικές εταιρείες εγγράφονται σε ένα μητρώο και κατηγοριοποιούνται σε επτά επιμέρους τάξεις, με βάση το εργοληπτικό πτυχίο της κάθε εταιρείας.
Κάθε τάξη αντιστοιχούσε σε κατώτατα και ανώτατα όρια προϋπολογισμού.