Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Πέμπτη έναν συγκεκριμένο κατάλογο πιθανών νέων ρωσικών στόχων εναντίον των οποίων θα επιβάλουν κυρώσεις, όμως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσαν διπλωμάτες
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Πέμπτη έναν συγκεκριμένο κατάλογο πιθανών νέων ρωσικών στόχων εναντίον των οποίων θα επιβάλουν κυρώσεις, όμως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την απάντησή τους στην κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για τον ρόλο της στην κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Δεν θα υπάρξουν ονόματα για τον κατάλογο των κυρώσεων σήμερα», είπε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα ονόματα (προς συζήτηση) την Πέμπτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο ολλανδός πρεσβευτής δήλωσε νωρίτερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αναλάβουν νέα δράση εναντίον της Ρωσίας σε διάστημα «ημερών», αν η Μόσχα δεν προσφέρει «την πλήρη και άμεση συνεργασία» της μετά τη συντριβή της πτήσης MH17.

Μια κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα δείξει την αποφασιστικότητά τους «να δράσουν αν (η Ρωσία) αποτύχει να κάνει πράξη (…) την πλήρη και άμεση συνεργασία της», δήλωσε ο Πίτερ ντε Γκούγερ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι θέμα ημερών», πρόσθεσε. «Η ενότητα της ΕΕ είναι κρίσιμη κατά τη γνώμη μας, για την κοινή μας γνώμη, αλλά επίσης και απέναντι στη Ρωσία (…) Αυτό το τραγικό συμβάν αποτελεί μια τεράστια αλλαγή και θα φροντίσουμε να (…) ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», υπογράμμισε ο ντε Γκούγερ.

Ο ολλανδός πρεσβευτής προειδοποίησε ότι η οδύνη έδωσε τη θέση της στην οργή στη χώρα του, αφού εμποδίστηκε να περισυλλέξει άμεσα τα πτώματα των επιβαινόντων στην πτήση MH17 και είδε την «πλήρη έλλειψη σεβασμού» προς τα αντικείμενα των θυμάτων.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η κρίση στη χώρα του έχει περάσει «το σημείο χωρίς επιστροφή».

Εξάλλου προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο ολλανδός Φρανς Τίμερμανς σημείωσε ότι η χώρα του, που μέχρι τώρα αντιμετώπιζε διστακτικά το ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πλέον δεν είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει ολλανδικό εμπόδιο (στην επιβολή) νέων κυρώσεων. Η Ολλανδία επιθυμεί η ΕΕ να κάνει μια κοινή αλλά και ισχυρή και ξεκάθαρη δήλωση κατά των ταραχών στην ανατολική Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους.