Στην επισήμανση ότι αν τελειώσουμε τον Δεκέμβριο με τα μνημόνια δεν πρέπει να ξαναπάμε στα παλιά προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Στην επισήμανση ότι αν τελειώσουμε τον Δεκέμβριο με τα μνημόνια δεν πρέπει να ξαναπάμε στα παλιά προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους η κυβέρνηση δίνει βάρος την παρούσα περίοδο, ενώ υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης απευθυνόμενος στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά μια «συνολική λύση» στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, λέγοντας πως «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που σχετίζεται με το θέμα των «κόκκινων» δανείων, κάτι που χαρακτήρισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα. «Ο επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%», τόνισε. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην απλοποίηση της φορολογίας, λέγοντας πως πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. «Δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά», ανέφερε.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας καλωσορίζοντας τον υπουργό είχε αναφέρει πως ο ιδιωτικός τομέας, οι υγιείς, σοβαρές επιχειρήσεις ζητούν σήμερα σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ασφάλεια δικαίου για να παράγουν πλούτο. «Τις δομικές αλλαγές τις χρειαζόμαστε για εμάς, δεν είναι ούτε αγγαρεία, ούτε τιμωρία», τόνισε ο κ. Φέσσας. Αναφερόμενος δε στο κρίσιμο θέμα της διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστήριξε ότι η διαφύλαξη της υγιούς αγοράς απαιτεί την άμεση νομοθετική του επίλυση, εντός των επόμενων 2-3 μηνών. Έθεσε μάλιστα τον προβληματισμό ότι οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι εκείνων που μέχρι σήμερα οι τράπεζες στηρίζουν για να μη καταρρεύσουν. «Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους», είπε χαρακτηριστικά.