Μείωση Κερδών Έως και 1,5 Δις Δολ. θα Κοστίσουν σε Eni, Total και Shell οι Καθυστερήσεις στο Κασαγκάν

Μείωση Κερδών Έως και 1,5 Δις Δολ. θα Κοστίσουν σε Eni, Total και Shell οι Καθυστερήσεις στο Κασαγκάν
energia.gr
Τρι, 22 Ιουλίου 2014 - 09:28
Πιθανή μείωση μέχρι και 1,5 δις δολ. στα κέρδη τριών μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών θα επιφέρουν οι καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στο γιγαντιαίο πετρελαϊκό πεδίο του Κασαγκάν στο Καζακστάν. H Morgan Stanley έχει μειώσει τις προβλέψεις καθαρών κερδών αναφορικά με το έτος 2016 για τις Eni, Total και Royal Dutch Shell, οι οποίες κατέχουν στο, αξίας, 50 δις δολ. έργο, μερίδιο 16,8% έκαστη

Πιθανή μείωση μέχρι και 1,5 δις δολ. στα κέρδη τριών μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών θα επιφέρουν οι καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στο γιγαντιαίο πετρελαϊκό πεδίο του Κασαγκάν στο Καζακστάν. H Morgan Stanley έχει μειώσει τις προβλέψεις καθαρών κερδών αναφορικά με το έτος 2016 για τις Eni, Total και Royal Dutch Shell, οι οποίες κατέχουν στο, αξίας, 50 δις δολ. έργο, μερίδιο 16,8% έκαστη.

Όπως αναφέρουν οι Fianacial Times, ο τραπεζικός όμιλος δήλωσε ότι έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις καθαρών εσόδων για τις τρεις παραπάνω εταιρείες για το 2016 κατά 500 εκατομμύρια δολάρια για την κάθε εταιρεία. Αυτό αντιστοιχεί σε 6% των εκτιμώμενων το 2016 κερδών για την ιταλική Eni, 3% για την γαλλική Total και 2% για την ολλανδική Shell, αναφέρει η Morgan Stanley.

Οι καθυστερήσεις έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι εταιρείες εξέρχονται από μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από αυξημένες δαπάνες με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και βρίσκονται υπό πίεση από τους επενδυτές για την διόρθωση των ζημιών στους ισολογισμούς τους.

Εξάλλου, πέρυσι οι ταμειακές τους ροές δεν ήταν αρκετές ροών για την κάλυψη των κεφαλαιακών δαπανών και των μερισμάτων τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες των μετόχων σχετικά με τη βιωσιμότητα των κερδών τους. Έτσι, σχεδόν όλοι αποβλέπουν στον περιορισμό των δαπανών και τη δημιουργία περισσότερων ελεύθερων ταμειακών ροών.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο Kashagan υπονομεύουν αυτόν τον στόχο. Όπως αναφέρει ο Martijn Rats, αναλυτής πετρελαίου της Morgan Stanley για την Ευρώπη: «Ως τώρα εκτιμούσαμε ότι το Κασαγκάν θα προσέθετε ταμειακές ροές 800 εκατ. δολ. έως το 2016 ροές σε κάθε μία από τις τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες». Τώρα, όμως, οι ροές υπολογίζεται πως θα είναι εντελώς μηδενικές.

«Κάθε καθυστέρηση προφανώς δεν βοηθάει στην ανάκαμψη των ελεύθερων ταμειακών ροών», πρόσθεσε.

Το Κασαγκάν υπήρξε η μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου τα τελευταία 30 χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε στο τμήμα του Καζακστάν στην Κασπία Θάλασσα το 2000. Το πεδίο, το μεγαλύτερο εκτός Μέσης Ανατολής, είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα. Αλλά έκτοτε ταλαιπωρείται από τεράστια τεχνικά προβλήματα και σήμερα βρίσκεται χρόνια πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η παραγωγή πετρελαίου ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να διακοπεί, ωστόσο, 13 ημέρες αργότερα, λόγω διαρροής σε αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την πετρελαιοπηγή με την ακτή. Η έρευνα αποκάλυψε προβλήματα με τις συγκολλήσεις για τον αγωγό, που συνδέεται με «θειούχες ρωγμές», μια μορφή διάβρωσης που προκαλείται από το υδρόθειο ή H2S. Το πετρέλαιο του Κασαγκάν περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις του θανατηφόρου αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, καθώς και ένας παράλληλος αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο, θα πρέπει τώρα να αντικατασταθεί πλήρως. Αυτό θα καθυστερήσει την επανεκκίνηση του πεδίου για δύο χρόνια.

Άλλα μέλη της κοινοπραξίας του Κασαγκάν είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Καζακστάν KazMunayGas και η ExxonMobil, με μερίδιο 16,8 % η καθεμία, η κινεζική CNPC με 8,33% και η Inpex η 7,6 %.