ΔΕΗ: «Αχρήστευσε» το Cost Recovery η Εκτίναξη της ΟΤΣ Λόγω της Απεργίας

ΔΕΗ: «Αχρήστευσε» το Cost Recovery η Εκτίναξη της ΟΤΣ Λόγω της Απεργίας
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 8 Ιουλίου 2014 - 11:16
Αυξημένο κόστος εισαγωγών και επιβάρυνση της ΔΕΗ προκάλεσε η τετραήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία ανέδειξε και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Η εκτόξευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος κατέστησε άχρηστο το cost recovery. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ λόγω της απεργίας υπολογίζεται σε 5-6 εκατ. ευρώ, καθώς δούλεψαν οι μονάδες του φυσικού αερίου για να καλύψουν τη μείωση κατά 50% των λιγνιτικών

Αυξημένο κόστος εισαγωγών και επιβάρυνση της ΔΕΗ προκάλεσε η τετραήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία ανέδειξε και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Η εκτόξευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος κατέστησε άχρηστο το cost recovery.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ λόγω της απεργίας υπολογίζεται σε 5-6 εκατ. ευρώ, καθώς δούλεψαν οι μονάδες του φυσικού αερίου για να καλύψουν τη μείωση κατά 50% των λιγνιτικών. Η ΔΕΗ κατάφερε να συγκρατήσει την ΟΤΣ τις δύο μόνον ημέρες ρίχνοντας νερά στο Σύστημα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 82,4 ευρώ/ MWh κατά μέσο όρο, συγκριτικά με τα 56,3 ευρώ/ MWh που ήταν στο αντίστοιχο τετραήμερο της προηγούμενης, από την απεργία, εβδομάδας. Βέβαια, η ΟΤΣ στο διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, έφθασε και στα 135 ευρώ/ MWh.

Η παραγωγή της ΔΕΗ από μονάδες φυσικού αερίου έφθασε στις 71.000 MWh από 41.000 MWh στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, οι λιγνίτες μειώθηκαν στο μισό, καθώς αποτέλεσαν το βαρύ πυροβολικό της απεργίας, και τα υδροηλεκτρικά από 50.000 MWh έφθασαν στις 82.000 MWh.

Αυξημένη κατά 82% ήταν και η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων, καθώς κλήθηκαν να καλύψουν τις απώλειες του Συστήματος. Από 50.000 MWh που παρήγαγαν στο αντίστοιχο προηγούμενο τετραήμερο έφθασαν τις 90.000 MWh. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα της απεργίας, την Πέμπτη 3 Ιουλίου λειτούργησε το σύνολο των μονάδων των ανεξάρτητων παραγωγών, ήτοι 2500 MW. Την επόμενη μπήκαν στο Σύστημα πέντε ιδιωτικοί σταθμοί, με σύνολο 2000 MW, ενώ στο Σαββατοκύριακο, με τη μείωση του φορτίου, χρειάσθηκαν τρεις ιδιωτικές μονάδες. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αμείφτηκαν με βάση την ΟΤΣ, όπως διαμορφωνόταν στη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο, βέβαια, ίσχυσε και για τη ΔΕΗ και για τις εισαγωγές.

Οι τελευταίες στο τετραήμερο της απεργίας αυξήθηκαν κατά 20%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος, συνεπώς, το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι το κόστος της απεργίας της ΓΕΝΟΠ ήταν συγκρατημένο σε σχέση με άλλες ανάλογες, πολυήμερες, με τη δικαστική απόφαση να έχει ισχύ από χθες το πρωί.

Παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε προτείνει να διατηρηθεί το cost recovery στη διάρκεια της απεργίας, τελικά φαίνεται ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, αφού η αυξημένη ΟΤΣ κάλυψε το μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου. «Κάθε φορά που γίνεται μαζική απεργία της ΓΕΝΟΠ δεν χρειάζεται το cost recovery», επισήμανε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς που μίλησε στο energia. gr.