«Στον Αέρα» οι Εκπτώσεις στην Υψηλή Τάση Λόγω Αντιδράσεων της Κομισιόν

«Στον Αέρα» οι Εκπτώσεις στην Υψηλή Τάση Λόγω Αντιδράσεων της Κομισιόν
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 26 Ιουνίου 2014 - 15:22
Ανοικτό παραμένει για τις Βρυξέλλες κατά πόσο οι εκπτώσεις για την υψηλή τάση, που ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, συνιστούν κρατική ενίσχυση. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται προβληματισμένες οι μεγάλες βιομηχανίες που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, αποφεύγοντας να υπογράψουν συμφωνία με τη ΔΕΗ

Ανοικτό παραμένει για τις Βρυξέλλες κατά πόσο οι εκπτώσεις για την υψηλή τάση, που ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, συνιστούν κρατική ενίσχυση. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται προβληματισμένες οι μεγάλες βιομηχανίες που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, αποφεύγοντας να υπογράψουν συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Η αλληλογραφία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για το θέμα αυτό συνεχίζεται, με τις Βρυξέλλες να μην έχουν καταλήξει ακόμη για το αν οι εκπτώσεις αποτελούν έμμεση κρατική επιδότηση στη βιομηχανία. Συνεπώς, το θέμα αυτό, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές στο energia.gr, παραμένει σε εκκρεμότητα και υπό αυτήν την έννοια οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης δεν επιθυμούν να πάρουν το ρίσκο που συνεπάγεται η υπογραφή τους σε μια συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Βέβαια, υπάρχει ήδη ένας όμιλος ως τώρα που έχει προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, προχωρώντας παράλληλα και σε ρύθμιση για την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Πρόκειται για τον όμιλο της Βιοχάλκο, με τις τρεις θυγατρικές εταιρίες του, τις, Σιδενόρ και Sovel, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χάλυβα και την ΕΛΒΑΛ, στον τομέα του αλουμινίου. Οι εταιρίες αυτές πήραν έκπτωση 15% στη ζώνη αιχμής και ενδιαμέσου και 40% (15+25%) στη ζώνη ελαχίστου, δηλαδή, τις νυχτερινές ώρες και τα σαββατοκύριακα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκρεμότητα της τελικής γνωμάτευσης από τις Βρυξέλλες ήταν σε γνώση της Βιοχάλκο, ωστόσο, ανέλαβε το ρίσκο να υπογράψει τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου.

Το πρόβλημα με το θέμα των εκπτώσεων στην υψηλή τάση και τη συνακόλουθη αντίδραση της Κομισιόν, ξεκίνησε, όπως είπαν πηγές της αγοράς στο energia.gr, από τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή που εμφανίζονται ως εκπτώσεις και δη έκτακτες από μια εταιρία η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο ήταν αναμενόμενο να προκληθούν τα αντανακλαστικά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Έτσι, μια ενέργεια που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά, όπως επισημαίνεται, στη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας, τη στιγμή που άλλα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ακόμη περιμένουν το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, κινδυνεύει να βυθιστεί στα ρηχά και η ΔΕΗ, παράλληλα, να μην μπορεί να βάλει στο ταμείο της παλαιότερες οφειλές με τις ρυθμίσεις που θεωρεί προαπαιτούμενο για τις συμφωνίες που αφορούν στις εκπτώσεις.