Σημαντική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από χθες, Πέμπτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, κατά την οποία οι δύο πλευρές δίνουν μεγάλη έμφαση στον ρόλο του Πειραιά ως λιμάνι, αλλά και στις δυνατότητες υπογραφής νέων συμφωνιών που θα ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις.

Σημαντική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από χθες, Πέμπτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, κατά την οποία οι δύο πλευρές δίνουν μεγάλη έμφαση στον ρόλο του Πειραιά ως λιμάνι, αλλά και στις δυνατότητες υπογραφής νέων συμφωνιών που θα ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις.

Ο κ. Κετσιάνγκ και ο κ. Σαμαράς εγκαινίασαν το τρένο το οποίο θα μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια με τα κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης.Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε με αφορμή την εγκαινίαση:

«Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη που είναι η υπερηφάνια και το σύμβολο της Ελλάδας και μετά το λιμάνι του Πειραιά που αποδεικνύει την προοπτική και τη δυνατότητα της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο και ακούσαμε τον σχεδιασμό της Cosco και εγκαινιάσαμε το πρώτο τραίνο που θα μεταφέρει εμπορεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Το έργο έχει δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και ανταγωνίζεται κάθε ξένο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Αποδεικνύει αυτό ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τις μελλοντικές δυνατότητες.

Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρονται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7- 11 ημέρες. Ευχόμαστε ότι με κοινή προσπάθεια θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου και να συμμετάσχουμε στη οικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικου δικτύου από το λιμάνι μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μεταφορά κατά μία έως δύο ημέρες. Η ελληνοκινεζική συνεργασία ευνοεί την ευημερία στην Ευρώπη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Λι Κετσιανγκ είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάρτιο του 2013 και γραμματέας της ομάδας ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1955 και κατάγεται από την Ντινγουάν στην επαρχία Άνχουι της Κίνας. Διαθέτει μακρόχρονη πείρα στη δημόσια διοίκηση και στη διαχείριση τεράστιων έργων καθώς επίσης και έντονη πολιτική δραστηριότητα από τα νεανικά του χρόνια.

Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Μάιο του 1976, όταν ξεκίνησε να εργάζεται. Αποφοίτησε με πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές παράλληλα ενώ εργαζόταν, για να αποκτήσει τον τίτλο του Διδάκτορα Οικονομικών από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ο Λι Κετσιανγκ υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και βαθμίδες σε διάφορες περιοχές της Κίνας από το 1974. Στην γενέτειρα του την επαρχία Άνχουι υπηρέτησε από το 1974 μέχρι το 1978 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στη σχολή Νομικών και να ηγηθεί και της φοιτητικής ένωσης αρχικά και μετέπειτα της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το 1998 του απονέμεται ο τίτλος του διδάκτορα οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Στη συνέχεια υπηρετεί αναπληρωτής γραμματέας, μετέπειτα γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και κυβερνήτης στην επαρχία Χενάν όπου αναλαμβάνει και καθήκοντα διευθυντή του κέντρου ελέγχου πλημμύρων με ευθύνη επιτήρησης τον Κίτρινο Ποταμό μέχρι το 2004.

Το 2004 μεταφέρεται στην επαρχία Λιαονίν και αναλαμβάνει καθήκοντα γραμματέα της επαρχιακής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην επαρχία Λιαονίν μέχρι το 2007.

Το 2008 ο Λι Κετσιανγκ γίνεται μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής μέχρι το 2013. Ανάμεσα στα άλλα, διετέλεσε διευθυντής της επιτροπής που έχει την ευθύνη για την κατασκευή του μεγαλύτερου τεχνητού φράγματος παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ, του φράγματος των τριών ποταμών (Three Gorges Dam) στην Κίνα, επικεφαλής του σχεδίου αναμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας στην Κίνα.