Ντίνος Νικολάου: Στα 4 Δις. Βαρέλια Υπολογίζονται τα Εμπορικά Συγκεντρώσιμα Αποθέματα Πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Ντίνος Νικολάου: Στα 4 Δις. Βαρέλια Υπολογίζονται τα Εμπορικά Συγκεντρώσιμα Αποθέματα Πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα
του Χάρη Αποσπόρη
Πεμ, 12 Ιουνίου 2014 - 15:43
Την εκτίμησή του για τα αξιοποιήσιμα αποθέματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα έδωσε σήμερα ο γεωλόγος πετρελαίου και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Ντίνος Νικολάου, μιλώντας στο συνέδριο South Eastern Energy Dialogue του ΙΕΝΕ. Τόνισε παράλληλα ότι για την εκμετάλλευσή τους χρειάζονται επενδύσεις και σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πριν τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Την εκτίμησή του για τα αποθέματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα έδωσε σήμερα ο γεωλόγος πετρελαίου και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Ντίνος Νικολάου, μιλώντας στο συνέδριο South Eastern Energy Dialogue του ΙΕΝΕ. Τόνισε παράλληλα ότι για την εκμετάλλευσή τους χρειάζονται επενδύσεις και σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πριν τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νικολάου παρουσίασε λεπτομερείς χάρτες και στοιχεία, τα οποία αντανακλούν το ιστορικό των ερευνών στο Ιόνιο και το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο πετρελαϊκά συστήματα και γεωλογία όμοια με αυτή της Αλβανίας όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στο πρόσφατο παρελθόν. Κατ' επέκταση, η μελέτη των θετικών αυτών στοιχείων υποδεικνύει την ύπαρξη αντίστοιχων κοιτασμάτων και στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία ο κ. Νικολάου εκτιμά σε 40 δις. Βαρέλια (πιθανά αποθέματα) με το 10% αυτών, δηλαδή 4 δις. βαρέλια να θεωρούνται εμπορικά συγκεντρώσιμα στην πράξη.

Η ποσότητα αυτή αφορά τόσο την ξηρά όσο και τη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί “ένα τέλος στις φημολογίες περί πολλών δισεκατομμυρίων βαρελιών και τρισεκατομμυρίων κ.π. αερίου στην περιοχή”, καθώς αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω περιοχή της Δ. Ελλάδας θεωρείται δύσκολη γεωλογικά και κατ΄επέκταση θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια και επενδύσεις σημαντικού ύψους ώστε να εξερευνηθεί επαρκώς όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Τέλος, όσον αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και κατ΄επέκταση δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα πιθανά κοιτάσματα. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να παρομοιάζεται η περιοχή της Κρήτης με εκείνη του Ισραήλ και της Κύπρου, όπου ανακαλύφθηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες αερίου, διότι γεωλογικά έχουν μεγάλες διαφορές, αφού στο παρελθόν κυριάρχησαν διαφορετικές τεκτονικές διαδικασίες.