48 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

48 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Σύμφωνα με ειδική έκδοση που δημοσίευσε ο ΙΕΑ, οι σημερινές ετήσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 1,6 τρις. δολάρια και θα χρειαστεί να αυξηθούν σε 2 τρις. μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα θα πρέπει να φτάσουν από τα 130 δις. ετησίως στα 550 δις. ως το 2035.

Όπως τόνισε με αφορμή την έκδοση η διευθύντρια του οργανισμού, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν, «η αξιοπιστία και η αειφορία του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος βασίζεται στις επενδύσεις. Αυτό όμως δεν θα συμβεί εκτός αν υπάρξουν αξιόπιστες πολιτικέ, καθώς και μακροπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης. Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ελλείψεων, με επιδράσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και ο κίνδυνος να γίνουν λάθος επενδύσεις διότι οι περιβαλλοντικές απειλές δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στις τιμές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2000, οι επενδύσεις στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό έχουν υπερδιπλασιαστεί διεθνώς, ενώ οι αντίστοιχες στις ΑΠΕ έχουν τετραπλασιαστεί. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ε.Ε., οι επενδύσεις σε ΑΠΕ υπήρξαν μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Οι ΑΠΕ μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα αποτελούν πλέον διεθνώς το 15% των ετήσιων επενδυτικών ροών. Παρόλα αυτά, πάνω από 1 τρις. δολάρια δαπανώνται ετησίως για τα ορυκτά καύσιμα.

Όσον αφορά την εκτίμηση για επενδύσεις 48 τρις. δολαρίων ως το 2035, τα 40 τρις. αφορούν τις ενεργειακές πηγές και τα υπόλοιπα 8 τρις. στην ενεργειακή απόδοση. Τα 23 τρις. αναμένεται να δαπανηθούν για ορυκτά καύσιμα, ενώ τα 10 τρις. θα αφορούν τον ηλεκτρισμό, με 6 τρις. για τις ΑΠΕ και 1 τρις. για την πυρηνική ενέργεια. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι πάνω από τις μισές επενδύσεις θα χρειαστούν απλά και μόνο για να διατηρήσουν την παραγωγή στα τωρινά της επίπεδα, καθώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εξαντλούνται και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται αντικατάσταση.