Αισθητές είναι οι επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές: Χθες το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ, υποχώρησε σημαντικά στο 2,45%, από 3,10% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Μαρτίου και επέστρεψε σε προ κρίσης επίπεδα

Αισθητές είναι οι επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές: Χθες το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ, υποχώρησε σημαντικά στο 2,45%, από 3,10% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Μαρτίου και επέστρεψε σε προ κρίσης επίπεδα. Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε έγγραφ;o του που διαβίβασε στη Βουλή αναφέρει πως φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ περιορίζεται και ο καθαρός δανεισμός που θα χρειαστεί φέτος το Δημόσιο.

Η έκβαση της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, στην οποία κατατέθηκαν προσφορές 3,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες με έντονη συμμετοχή ξένων περίπου στο 50%, δικαίωσε τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμών στελεχών του οικονομικού επιτελείου, που λίγο πριν από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, προέβλεπαν σημαντική μείωση των επιτοκίων στα έντοκα. Μάλιστα είχαν δείξει προς αποκλιμάκωση στην περιοχή του 1% - 1,5%, εξέλιξη που αναμένεται να έχει σημαντικό όφελος για το Δημόσιο, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε κυκλοφορία άνω των 15 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για όφελος περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Στην προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού για την οικονομία αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, που στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των επιτοκίων στην έκδοση των εντόκων γραμματίων, υπογραμμίζοντας την υποχώρηση της απόδοσης στο 2,45%, από περίπου 3,6% που ήταν δύο μήνες νωρίτερα. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς μιλάμε για 15 δισ. ευρώ βραχυχρόνιου δανεισμού, και η μείωση των επιτοκίων επιφέρει σημαντικό όφελος, απαντώντας ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει λόγο για ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού στην τελευταία έκδοση του πενταετούς ομολόγου, την οποία μάλιστα έχει χαρακτηρίσει «στημένη», προσδίδοντάς της προεκλογικά χαρακτηριστικά. Από τη χθεσινή έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να κάνει έως αύριο αποδεκτές επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές 375 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας στα 2 δισ. το συνολικό ποσό που θα δανειστεί και το οποίο θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση ισόποσων εντόκων που λήγουν.

Εν τω μεταξύ μείωση του χρέους, για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται σε έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, και το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ υποστηρίζει ότι «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε μετά το PSI και της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «ο καθαρός δανεισμός για το 2014 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως των 3,6 δισ». Όπως αναφέρει, «αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό και επομένως το χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται».

Για πρώτη φορά
Μείωση του χρέους, για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένει ο ΟΔΔΗΧ

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται σε έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, και το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση.

Ο ΟΔΔΗΧ υποστηρίζει ότι «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε μετά το PSI και της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", Μ. Τετάρτη, 16/04/2014)