Την ανάγκη αλλαγών στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός της μεγάλης προσφοράς ενέργειας, λόγω φωτοβολταϊκών, τις ώρες του μεσημεριού, ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ

Την ανάγκη αλλαγών στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός της μεγάλης προσφοράς ενέργειας, λόγω φωτοβολταϊκών, τις ώρες του μεσημεριού, ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Το γεγονός επισημαίνει με επιστολή της προς τη ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι η σημερινή διαμόρφωση των βιομηχανικών τιμολογίων, δίνει κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης κατά τις βραδινές ώρες, ενώ αντίθετα θεωρώντας ότι τις μεσημεριανές ώρες σημειώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση, αυξάνει τις χρεώσεις.

Σχετικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις μέρες που επικρατεί ηλιοφάνεια, ασχέτως εποχής, το δίκτυο διανομής (μέση και χαμηλή τάση) στο οποίο είναι συνδεμένα τα φωτοβολταϊκά, παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η ζήτηση στο σύστημα (δίκτυο υψηλής τάσης) να πέφτει χαμηλότερα και από τις 5 το πρωί, όταν ιστορικά καταγράφεται η μικρότερη ζήτηση του 24ώρου.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η είσοδος των φωτοβολταϊκών έχει αλλάξει σημαντικά την καμπύλη του συστήματος, εξαφανίζοντας την αιχμή στις μεσημεριανές ώρες και μετατοπίζοντας την στις βραδινές, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων τεχνικών προβλημάτων, να προκαλεί αυξημένο κόστος στην λειτουργία της ημερήσιας αγοράς.

Σε μια σωστή αγορά θα έπρεπε η τιμολογιακή πολιτική να δίνει κίνητρο αποφυγής της ζώνης αιχμής σε όλους τους καταναλωτές. Δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ δίνει κίνητρο αποφυγής της μεσημεριανής αιχμής τους θερινούς μήνες ακόμη και στα νέα τιμολόγια».

Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι το 2013 οι αιχμές του συστήματος, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι χρεώσεις χρήσης συστήματος, τουλάχιστον στην υψηλή τάση, η χειμερινή αιχμή (μέγιστη ζήτηση τους χειμερινούς μήνες) διαμορφώθηκε στα 8.764 μεγαβάτ στις 8 το βράδυ της 8 Ιανουαρίου και η θερινή αιχμή με 8.263 μεγαβάτ στις 10 το βράδυ της 30 Ιουλίου. Μάλιστα τονίζεται ότι για όλους τους μήνες του 2012 και του 2013, η μέγιστη ισχύς του συστήματος καταγράφτηκε στις βραδινές ώρες.

Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ συνεχίζει να υπολογίζει τις πάγιες χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς και διανομής για πελάτες μέσης τάσης (με προφίλ κατανάλωσης ίδιο με της υψηλής) βάσει της μέγιστης ισχύος μηνός στις ώρες 11:00-14:00 ανεξαρτήτως καθημερινής ή Σαββατοκύριακου.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά την παρέμβαση της ΡΑΕ, καθώς η ΔΕΗ αρνήθηκε σχετικό αίτημα πολλών πελατών να αναθεωρήσει τις ζώνες αιχμής μετατοπίζοντας κατά τους θερινούς μήνες την ζώνη αιχμής από το μεσημέρι στο βράδυ, διότι κατ'αυτήν δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η καμπύλη του συστήματος.