Μανιάτης: Το «Δώρο» των Υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου Καταλύτης για Ειρήνη και Σταθερότητα στην Περιοχή

Μανιάτης: Το «Δώρο» των Υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου Καταλύτης για Ειρήνη και Σταθερότητα στην Περιοχή
energia.gr
Παρ, 28 Μαρτίου 2014 - 13:08
Τη βαθειά του πεποίθηση ότι το "δώρο" των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου θα αποτελέσει καταλύτη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος κ. Γιάννης Μανιάτης κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου της Κύπρου

Τη βαθειά του πεποίθηση ότι το "δώρο" των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου θα αποτελέσει καταλύτη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος κ. Γιάννης Μανιάτης κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου της Κύπρου. Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι προτεραιότητα τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη θέσει πολύ υψηλούς στρατηγικούς στόχους για μια κοινή ενεργειακή πολιτική που θα έχει ως επίκεντρο την υλοποίηση ενεργειακών διαδρόμων που θα αυξάνουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και τις επενδύσεις στον τομέα ηλεκτρισμού που θα συνεισφέρουν σε χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και βιομηχανίες.

Αναφερόμενος στους νέους Ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030, επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των χωρών μελών ήταν ανάμικτες. Ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα, πέραν των δεσμεύσεων της στους ευρωπαϊκούς στόχους, έχει η ίδια θέσει ενεργειακές προτεραιότητες έως το 2030 όπως το 100% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν smart meters, όλα τα νησιά να είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα καθώς και να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και νέα πνοή στον κατασκευαστικό τομέα.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα μεγάλα ενεργειακά έργα που πρόκειται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας IGB, η υπόγεια αποθήκη φυσικού στην Καβάλα, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας κατά 75% καθώς και οι πλωτοί σταθμοί LNG ( FSRU) στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα έδωσε μεγάλη έμφαση στον αγωγό EastMed, στον τερματικό υγροποίησης του Βασιλικού στην Κύπρο καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να γίνουν τα χρόνια που έπονται σημαντικοί προμηθευτές ενέργειας στην Ε.Ε. δίνοντας έτσι βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών της Ευρώπης.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ)