Γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλά και η αυξημένη χειμερινή ζήτηση, προκάλεσαν άνοδο των τιμών του αργού στο τέλος του 2012. Αυτό τονίζει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα. Μάλιστα, η έκθεση προσθέτει ότι ήδη στα μέσα Ιανουαρίου οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές έχουν ξεπεράσει τα μέσα επίπεδα του Δεκεμβρίου

Γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλά και η αυξημένη χειμερινή ζήτηση, προκάλεσαν άνοδο των τιμών του αργού στο τέλος του 2012. Αυτό τονίζει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα. Μάλιστα, η έκθεση προσθέτει ότι ήδη στα μέσα Ιανουαρίου οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές έχουν ξεπεράσει τα μέσα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2013, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι αυτή θα αγγίξει τα 90,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 930 χιλ. βαρέλια (1,%) πάνω σε σχέση με το 2012, αναθεωρώντας ανοδικά κατά 240 χιλ. βαρέλια ημερησίως την πρόβλεψη της έκθεσης του Δεκεμβρίου. Οι αυξημένες προσδοκίες για την κατανάλωση αργού στην Κίνα, αλλά και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο του 2012, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον Οργανισμό στη διατύπωση των προβλέψεων αυτών.

 

Από την άλλη, η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 170 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο του 2012, αγγίζοντας τα 91,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC ανέκαμψε κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 54,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 590 χιλ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ετήσιο επίπεδο. Για το 2013, η παραγωγή των χωρών αυτών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 980 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 54,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου από το 2010.

 

Οι χώρες του OPEC, ωστόσο, σημείωσαν κάμψη στην παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, η οποία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό της μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας τα 30,65 χιλ. βαρέλια την ημέρα, λόγω πτώσης στην ιρακινή και τη σαουδαραβική παραγωγή αργού. Η μέση παραγωγή αργού των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ άγγιξε το 2012 επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, καθώς αυξάνεται συνεχώς η παγκόσμια ζήτηση. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2013 κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Επίσης, τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως τονίζει ο ΙΕΑ, μειώθηκαν κατά 18,7 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο, ενώ παρατηρήθηκε και μία περαιτέρω μείωση στα αποθέματα διυλιστικών προϊόντων κατά 11 εκατ. βαρέλια, επιτείνοντας την προγενέστερη πτωτική τάση. Η συνολική κάλυψη μελλοντικής ζήτησης έπεσε κατά 0,5 ημέρα στις 30 ημέρες τον Νοέμβριο, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία Δεκεμβρίου δείχνουν επιπλέον πτώση στα αποθέματα του ΟΟΣΑ κατά 18,4 εκατ. βαρέλια.

 

Τέλος, η έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Ιανουάριο επισημαίνει ότι οι διυλιστικές ροές αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, φτάνοντας στα 75,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, με αυτήν να εντοπίζεται κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Η αύξηση, κατά τους τελευταίους μήνες του 2012, αποδίδεται κυρίως στα ευνοϊκά περιθώρια διύλισης,, τη σταδιακή μείωση της σχολάζουσας διυλιστικής δυναμικότητας και ένα κύμα ψύχους στην Ασία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.