Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του Κυριάκου Γεροντόπουλου για τα επίπεδα ρύπανσης του ποταμού Έβρου από την Τουρκική πλευρά. Επιταχύνονται οι διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης. Με την απάντηση της ειδικής γραμματείας υδάτων, του Υπουργού Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του βoυλευτή Έβρου κ.Γεροντόπουλου, για την αύξηση των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού Έβρου, ιδιαίτερα από το Ορμένιο έως την Ορεστιάδα
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του Κυριάκου Γεροντόπουλου για τα επίπεδα ρύπανσης του ποταμού Έβρου από την Τουρκική πλευρά. Επιταχύνονται οι διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης.

Με την απάντηση της ειδικής γραμματείας υδάτων, του Υπουργού Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του βoυλευτή Έβρου κ.Γεροντόπουλου, για την αύξηση των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού Έβρου, ιδιαίτερα από το Ορμένιο έως την Ορεστιάδα.

Ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση πριν ένα μήνα προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα το πρόβλημα που υπάρχει, με τα αστικά λύματα του ποταμού Έβρου, που προέρχονται από την Αδριανούπολη και τις πόλεις και τα χωριά που συναντούν τον Εργίνη, παραπόταμο του Έβρου. Ο κ.Γεροντόπουλος ερευνά στην ερώτηση του τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Αναλυτικά η ειδική γραμματεία υδάτων απάντησε ότι σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-Τουρκίας, πράγματι στον παραπόταμο του Έβρου, Εργίνη υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης το οποίο και επιβαρύνει τον ποταμό Έβρο. Η Τουρκική πλευρά παραδέχθηκε ότι οι οικισμοί που βρίσκονται στη λεκάνη του Έβρου από την μεριά της Τουρκίας, δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο, η ποιότητα του ποταμού Έβρου είναι καλή για αρδευτική χρήση χωρίς όμως τα στοιχεία των μετρήσεων αυτών να είναι διαθέσιμα στην ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων.
Τέλος το Ελληνικό Υπουργείο απαντά ότι επιθυμεί στενότερη συνεργασία με την Τουρκική πλευρά, εν όψει της κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει το 2013.

Ο κ.Γεροντόπουλος πιστεύει ότι η διασυνοριακή ρύπανση του ποταμού Έβρου δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός διακρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών χωρών. Αυτός ο ενιαίος φορέας που πρέπει δημιουργηθεί θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης του ποταμού Έβρου.

(από www.thrakinea.gr)